bdf.brcko@gmail.com

Šta to radi brčansko Odjeljenja za obrazovanje: Nepotizam i stranačko zapošljavanje na djelu, a Tužilaštvo?

U posljednje vrijeme, svjedoci smo drastičnog pogoršanja stanja u Odjeljenju za obrazovanje u Brčko distriktu BiH, što ukazuje na duboki sunovrat sistema obrazovanja. Manifestacije primitivizma, nepotizma i neprofesionalizma postaju sve očiglednije, čime se urušavaju temelji obrazovnog sistema.

Nedavni incident u jednoj srednjoj školi u Brčko distriktu, gdje je uposlenik, nakon što je uvrijedio kolegu koristeći uvredljive i diskriminirajuće izraze, unaprijeđen na profesorsku poziciju umjesto da bude sankcionisan, šokantno ilustruje ovu dekadenciju. Ono što dodatno uzrokuje nelagodu je činjenica da je pomenuti uposlenik stekao svoje zvanje u susjednoj zemlji, gdje takvo zvanje ne omogućava izvođenje nastave. Na ovom području, međutim, iste kvalifikacije ne samo da se priznaju, već i omogućavaju unapređenje, što podiže sumnju na postojeći sistem selekcije i evaluacije kadrova.

Naime, prema novim odlukama šefa Odjeljenja, komisije za javne nabavke čine uposlenici sa pravničkim i nastavničkim obrazovanjem, dok je ekonomski stručnjak zadužen za nadzor nad tim procesima. Ova praksa ne samo da krši pravilnike o organizaciji i radu, već i otvara vrata za manipulaciju i nepravilnosti u procesu javnih nabavki.

Ovi fenomeni su duboko zabrinjavajući jer ukazuju na sistemske nedostatke koji potkopavaju kvalitet obrazovanja i pravičnost u zapošljavanju. Iako se čini da su obrazovne institucije okružene preprekama i nepravdom, važno je da se nastavnicima i drugim zaposlenima u obrazovanju ne izgubi nada. I dalje je ključno da se zalažemo za transparentnost, profesionalizam i pravdu, te da budemo aktivni u borbi protiv korupcije i nepotizma. Bitka možda nije laka, ali predaja svakako nije opcija.

 

 

Izvor: realno.ba

Izdvojeno