bdf.brcko@gmail.com

Hotel Posavina: Oživljavanje zaboravljenog simbola Brčkog

ulturno-historijsko naslijeđe Brčkog govori o bogatoj prošlosti i identitetu grada, važnom za očuvanje tradicije i zajedničkih vrijednosti. Održavanjem tih građevina, budućim generacijama dajemo priliku da uče o svojoj historiji i jačaju osjećaj pripadnosti. Nažalost, u posljednje vrijeme sve manje se vodi računa o tim građevinama. Primjer je Hotel Posavina u Brčkom, nekada simbol grada, a sada već pet godina napušten i prepušten zaboravu.

Hotel Posavina ili, kako su ga zbog impozantnosti građevine Austrijanci zvali, Grand hotel Posavina, sagrađen je 1891. godine, a izgradio ga je ugledni brčanski trgovac Alijaga Kučukalić. U tom periodu bio je središte kulturnog i društvenog života u kojem su se izvodile predstave putujućih pozorišta iz Beograda i Zagreba, a za njega se veže i jedna posebna priča o rađanju ljubavne romanse, između poznatog bosanskohercegovačkog književnika i kulturnog radnika Osmana Đikića i mlade beogradske glumice Zorke Topalović.

Putujuće pozorište Branka Ćirića iz Beograda je 1904. godine gostovalo u Brčkom, izvodilo predstavu u Hotelu Posavina. Nakon izvedene predstave Sava je zaledila i nisu se mogli vratiti u Beograd, ostali su u Brčkom nekoliko dana. Osman i Zorka su se sreli i zaljubili ovdje u Hotelu Posavina i iz toga je rođen brak nakon godinu dana.

Ćazim Suljević, ŠEF SLUŽBE ZA ARHIV BRČKO DISTRIKTA BIH

Mnogim starijim Brčacima, ova građevina budi sjećanja ispunjena lijepim uspomenama. Među njima je i Mehmedalija Žilić, uspješni odbojkaš Jedinstva Brčko, koji s nostalgijom govori o trenucima provedenim u Hotelu, posebno o proslavi osvajanja Kupa Bosne i Hercegovine.

Na ovom mjestu gdje mi sad stojimo jednostavno se nije mogla naći stolica, u nekim večernjim satima. Svaku večer na ovoj terasi iza nas bila je orkestralna muzika koja je zabavljala goste, i to je bilo zaista jedno kultno mjesto.

Mehmedalija Žilić

Iako se u Brčkom konstantno radi na unaprjeđenju kulturno-historijskog naslijeđa, već pet godina, objekat koji predstavlja simbol grada, a koji je pod zaštitom države, izgleda napušteno i odbačeno kako od države, tako i od lokalne vlasti.

Za mnoge generacije Brčaka, on predstavlja jednu od važnih identitetskih tačaka u njegovom ukupnom razvoju, i prava je šteta što smo nekoliko posljednjih godina svjedoci praznog, ostavljenog i zapuštenog prostora ovakvog grandioznog hotela.

Ćazim Suljević, ŠEF SLUŽBE ZA ARHIV BRČKO DISTRIKTA BIH

Nedavno je završen konkurs za izbor zakupca Hotela, koji će preuzeti odgovornost za njegovo upravljanje. Novi zakupac će morati uložiti značajna sredstva u restauraciju objekta, kako bi vratio njegovu nekadašnju vrijednost i privukao nove posjetitelje.

Ukoliko dođe do potpisivanja ugovora sa ovim ponuđačem, onda ćemo na licu mjesta pratiti fazu po fazu, realizaciju ugovornih obaveza u smislu obnove objekta, tako da očekujemo da će te negativne posljedice koje su nastale iz ovog perioda nekorištenja ubrzo biti otklonjene.

Dijana Pajić, DIREKTOR KANCELARIJE ZA UPRAVLJANJE JAVNOM IMOVINOM 

Ugovor o zakupu zaključit će se na period od 15 godina, uz mogućnost produženja za još 15 godina, pod uslovom da zakupac ispunjava sve obaveze predviđene ugovorom. Ipak, Brčaci se nadaju da će ova građevina uskoro oživjeti i povratiti stari sjaj, vraćajući onaj poseban osjećaj koji su nekada imali prema njoj.

 

Izvor: plural.ba

Izdvojeno