bdf.brcko@gmail.com

Put Bijeljina Banjaluka kroz Brčko u lošem stanju

Katastrofalno stanje na dijelu magistralnog puta Bijeljina Banjaluka kroz Brčko. Dok opasnost vreba vozače, godinama se čeka na sanaciju kolovoza, koji je u nadležnosti Puteva Republike Srpske.

Rupe, neravnine i oštre asfaltne ivice zadaju muke vozačima na dijelu magistralnog puta Bijeljina – Banjaluka koji prolazi kroz Brčko. Riječ je o cesti kojom dnevno prođe na hiljade vozila.

Profesionalni vozač kamiona Saša Marković kaže da je od Lončara prema Bijeljini put užasan.

“Samo gledam svaki dan kako ću da nastradam, glava mi je u torbi.”, navodi Marković. Sa istim problemom suočava se i Pero Budiša, takođe profesionalni vozač kamiona. Priča da je put uništen od rupa, a da niko ništa ne preduzima.

Kritičnih 22 kilometra i 750 metara magistralnog puta M 14.1 u nadležnosti je Puteva Republike Srpske od 2001. godine, odnosno od potpisivanja sporazuma  između Vlada Republike Srpske, Federacije i Brčkog pod pokroviteljstvom zamjenika visokog predstavnika i supervizora za distrikt. Tada je definisano da je Republika Srpska odgovorna za ovu magistralu.

Šef Odjeljenja za javne poslove distrikta Ratko Stjepanović navodi da je realizacija ovog sporazuma u dijelu obaveza zastala dugi niz godina u JP “Putevima Republike Srpske” .

”I ne vidi se nikakvo održavanje ili sanacija tog magistralnog puta od Vršana pa do table Brčko u Gredicama i od table Brčko u katastraskoj opštini Grbavica prema kružnom toku obilaznici u Goricama”.

Stanje je alarmantno. Oštećenja na kolovozu mogu ozbiljno ugroziti učesnike u saobraćaju, navode iz saobraćajne policije.

Iz Odjeljenja za javne poslove distrikta još navode da su se u više navrata obraćali Putevima Republike Srspke sa zahtjevom da se izvrši sanacija tog magistralnog puta, ali da su ostali bez odgovora.

“U principu ovo je dokaz nebrige institucija Republike Srpske  za svoje državljane u Brčko distriktu.”, kazao je Stjepanović.

Iz Puteva Republike Srpske u odgovoru na naš upit napisali su da je u toku rehabilitacija na dionici Donja Bukovica-Vršani –Bijeljina, od čega je 2 kilometra u Distriktu Brčko.

“Prije šest godina izvršena je rehabilitacija 6 kilometara od Krepšića do obilaznice Brčko, kao i od kružnog toka u Gredicama prema Donjoj Bukovici u dužini od 9 kilometara. Na dijelu magistralnog puta prvog reda MI-104 zbog blizine rijeke Save i izuzetno niskog vodostaja došlo je do djelimičnog slijeganja tla zbog čega postoje određene lokacije sa nestabilnim trupom puta i potencijalnim klizištima, te će Javno preduzeće ‘Putevi Republike Srpske’ nastaviti da radi na ovom projektu po obezbjeđenju neophodnih finansijskih sredstava”, naveli su iz Puteva Srpske.

A do obezbjeđenja potrebnih sredstava vozačima preostaje oprezna vožnja.

(BN) Foto: BN

Izdvojeno