bdf.brcko@gmail.com

Općinu sa većinski bošnjačkim stanovništvo proglasili “hrvatskim kraljevskim gradom”!

Portal HMS pod kontrolom HDZ-a objavio je danas tekst pod naslovom “Na današnji dan prije 29 godina oslobođen je hrvatski kraljevski grad Jajce”, iako danas u ovoj bh. općini većinu stanovništa čine Bošnjaci. 

Ovaj tekst objavljen je povodom proslave vojne operacije “Maestral” koja se odvijala od 8. do 15. septembra 1995. godine.

“U noći 12/13. rujna, borbene grupe 2.gbr HVO i Specijalne policije MUP-a HR HB ubacuju se preko Ćojlučkog brda i Paromlina i formiraju mostobran na rijeci Vrbas, te u jutarnjim satima 2.gbr HVO, Specijalna policija MUP-a HR HB i bojna Jajce ulaze u grad Jajce, zauzimaju kotu 453 (Tvrđava) te u potpunosti ovladavaju hrvatskim kraljevskim gradom Jajcem”, piše prohadezeov portal i dodaje:

“Sutradan (14. rujna), u nastavku napadajnih djelovanja, snage 2.gbr HVO i Specijalne policije MUP-a HR HB, bojna Jajce Gavran-2 i 81.gb HV (‘Virovitička’), ovladavaju cijelim međurječjem Vrbasa i Ugra s dominantnim visovima Vitovlje, Ranča i Kljun, te Hidroelektranama ‘Jajce 1’ i ‘Jajce 2’, čime su područja Podmilačja, cijelo Pougarje i Dobretići u potpunosti oslobođeni.

Istodobno s napadnim djelovanjima na južnom dijelu jajačke bojišnice, dio snaga 2.gbr HVO uz koordinaciju s 81.gb HV ostvaruje uspjeh i na sjevernom dijelu bojišnice, ovladava prostorom s.Barevo i s.Mile, dok 81.gb HV ostvaruje uspjeh komunikacijom Jezero-Mrkonjić Grad i ovladava naseljem Majdan, čime su zadaće operacije ‘Maestral’ u cijelosti izvršene.”

altHMS / Screenshot

RAT U JAJCU

Epitet kraljevski Jajce nosi jer je bilo prijestolnicom bosanskih kraljeva. U njemu je stolovao i život 1463. god okončao i posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Osnivač Jajca je splitski herceg Hrvoje Vukčić Hrvatinić.

U posljednjem ratu Jajce je bilo strateški važno zbog energetskih kapaciteta odnosno, odnosno hidroelektrane. Iako su organizaciju odbrane grada izvršili HVO i Teritorijalna odbrana, njegova sudbina je bila zapečaćena nakon sastanka 5. oktobra u mađarskom Pečuju kojem su prisustvovali Slobodan Praljak, Jadranko Prlić, Bruno Stojić i Jozo Marić sa hrvatske, te Ratko Mladić, Brank Đerić, Milan Trbojević, Bogdan Subotić i Nikola Koljević sa srpske strane gdje su dogovoreni  detalji buduće saradnje i podjele teritorije. 

Nakon sastanka u Pečuju došlo je do zaoštravanja odnosa između HVO-a i Armije RBiH i relaksacije odnosa HVO-a i VRS-a. Ubrzo je HVO nasilno preuzeo kontrolu nad Prozorom, uz niz zločina, a VRS je za 20-ak dana preuzeo kontrolu nad Jajcom.

Također, već naredni dan, 6. oktobra, hrvatske snage, koje su nekoliko mjeseci vodile žestoke borbe za odbranu Bosanske Posavine, povukle su se iz Bosanskog Broda.

Do oslobađanja Jajca od srpskog agresora došlo je nakon potpisivanja Splitske sporazuma na kojoj je između Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, kojim je Oružanim snagama Republike Hrvatske formalno omogućeno korištenje teritorija BiH u svrhu zajedničke borbe protiv oružanih formacija Republike Srpske.

Tome je prethodio Washingtonski sporazum iz marta 1994. godine koji je potpisan uz američko posredovanje nakon niza poraza koje je Armija RBiH zadala HVO-u u Srednjoj Bosni.

(SB)

Izdvojeno