bdf.brcko@gmail.com

Preporuka Ombudsmana Javnoj zdravstvenoj ustanovi „Zdravstvenom centru Brčko“ Brčko distrikta BiH

Institucija Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine zaprimila je dana 15.7.2024. godine žalbu Udruženja privatnih doktora medicine i stomatologije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, vezano za onemogućavanje korištenja prava koja su ustanovljena pozitivnim zakonskim propisima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine a koji se odnose na korištenje zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, te predmet registrirala pod brojem Ž-BR-04-140/24.

Odgovornom stranom označeni su Vlada Brčko distrikta BiH, Odjel za zdravstvo i ostale usluge, Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH i Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko” Brčko distrikt BiH.

Ombudsmani Bosne i Hercegovine cijene rad i zalaganje Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikta Bosne i Hercegovine vezano za brigu o financijskim, ekonomskim, socijalnim resursima zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ali imajući u vidu činjenicu da se na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine treba postupati sukladno pozitivnom zakonodavstvu bez ikakvog ograničivanja prava, što je u ovom slučaju omogućavanje prava koja proističu iz zdravstvenog osiguranja, neophodno su postupanja odgovornih tijela po istom a sve u cilju zaštite najboljeg interesa osiguranika.

Ombudsmani za ljudska prava Bosne i Hercegovine, su nakon sprovedenog istražnog postupka dana 30.8.2024. godine, izdali preporuku broj: P-253/24, kojom se preporučuje Javnoj zdravstvenoj ustanovi „Zdravstvenom centru Brčko“ Brčko distrikta Bosne i Hercegovine:

1. Da stave van snage Naredbu broj: 192/23 od 30.1.2023. godine;

2. da postupaju sukladno pozitivnim zakonskim propisima Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine;

3. Da u roku od 30 dana od dana prijema preporuke obavijesti Instituciju Ombudsmana za ljudska prava BiH o poduzetim mjerama na izvršenju Preporuke.

 

 

Izvor: ombudmen

Izdvojeno