bdf.brcko@gmail.com

Ono čega se pametan stidi, time se populista ponosi: Slučaj Siniše Milića

Nakon završetka posljednje sjednice brčanske Skupštine i usvajanja seta zakona,  predsjednik Skupštine Siniša Milić, glavni inicijator i promotor ovih zakona, slavodobitno i ponosno izjavljuje da je „prvi put u BiH jedna lokalna zajednica usvojila set zakona kojima se licima starijim od 65 godina ograničava pravo obavljanja funkcija direktora, zamjenika direktora i članova upravnih odbora u javnim institucijama koje je osnovao Distrikt“. To izjavljuje magistar pravnih nauka, a da mu je „ratio legis“ (razlog i svrha zakona) populistička demagoška  fraza da će se time otvoriti prostora za mlade. Ovim zakonima, na koje je g. Milić očigledno ponosan, na djelu je eksterminacija jednog dijela stanovništva Brčko Distrikta iz javnog prostora i to samo zato što imaju 65 godina. Patentirao Siniša Milić kao „ogled za ugled“ Brčko Distrikta BiH.

Da bi bilo kakva smislena argumentovana rasprava  za i protiv ovih zakona bila moguća  gospodin Milić treba prvo da odgovori na jedno jednostavno pitanje. Po kojoj to pravnoj normi su lica starija od 65 godina mogla obavljati funkcije direktora i zamjenika direktora u Brčko Distriktu BiH (direktor Zavoda za planiranje i šef Kancelarije za prevenciju korupcije), te koja se to pravna norma, koja je to omogućavala, ovim zakonima stavlja van snage. Hic Rhodus, hic salta, g. Miliću.

Bez odgovora na ovo pitanje svaka rasprava je besmislena, kao što je besmisleno zakonom oduzimati nekome neka prava a da se ne zna na osnovu koje norme je ta prava stekao.

Zna se da postoji normirana praksa da sva lica kada napune 65 godina po automatizmu idu u penziju (Zakon o penzijsko invalidskom osiguranju i Zakon o državnoj službi). Zna se  da Zakon o radu predviđa mogućnost da, ukoliko se postigne dogovor između poslodavca i posloprimca, i lica sa 65 godina mogu obavljati određene poslova, ali pod jasno specificiranim uslovima. Zna se da univerzitetski profesori, doktori i mnogi drugi stručnjaci deficitarnih zanimanja, pod određenim uslovima, rade i nakon što napune 65 godine.

Ono što ne znamo je sljedeće: Pod kojim uslovim i na osnovu kojih normi lica sa 65 godina obavljaju funkcije direktora u Brčko Distriktu BiH. Ovako, stavlja se van snage neka imaginarna norma, koja izgleda u Brčko Distriktu i ne postoji, što čitavu ovu zakonodavnu igrariju čini javnom lakrdijom sa skrivenom svrhom.

Koliko znamo, trenutno samo jedno lice sa 65 godina obavlja rukovodeću (direktorsku) funkciju u Kancelariji za prevenciju korupcije, a koje je postavila stranka kojoj je Milić na čelu. Bilo bi krajnje korektno da g. Milić navede po kojoj normi je to bilo moguće. Tek tada ćemo znati da li ovaj zakon ima bilo kakvog smisla, ili je populistička demagogija.

Zabrana obavljanja funkcije člana upravnih odbora licima starijim od 65 godina je još besmislenija, uvredljivija i diskriminatorska. Stavlja se jedno kategoriji građana, koji su najvećim djelom socijalno najugroženiji dio stanovništva, u ponižavajuću poziciju građana drugog reda, persona non grata, oduzimajući im univerzalno pravo na rad, ne na osnovu profesionalne sposobnosti, nego na osnovu starosti. Kakve li ironije, kakvog li sektaštva, kakve li diskriminacije i to od magistra pravnih nauka. Ni jednog ozbiljnog razloga (ratio legis), nego samo zato što imaju 65 godina.

To što u upravnim odborima sjede zaposlena lica sa visokim platama, a čija profesionalna osposobljenost nema nikakvog dodira sa institucijama u kojoj su članovi organa upravljanja, očigledno ne smeta g. Miliću.

I sve to demagoški pravda populističkom frazama da će se tako osloboditi prostor za mlade onaj, koji je već godinama u vrhu vlasti koja je producirala i promovirala politički voluntarizam kao način vladanja, sistemsku korupciju i nepotizam, stranačko klijentističko zapošljivanje i kriterij nacionalnu podobnost, zbog čega su hiljade mladih napustile Brčko. Kakve li ironije i cinizma, kakve li demagogije i populizma od strane g. Milića.

A onda, novi pravni biser od magistra pravnih nauka sadržan u usvojenim zakonima u kojima se navodi da ovi zakoni ne važe za one koji su se našli u mandatu, dakle ne važi za one koji su se nedavno smjestili u stranačke sinekure kao direktori ili članovi upravnih odbora.

Ono što treba prvo primjetiti je da ovo odredba nema onu funkciju koju eksplicite kazuje, da ovi zakoni ne važe retroaktivno, jer se iza nje krije politička korupcija i politička nagodba zaodjenuta u pravnu normu. G. Milić dobro zna da ovi zakoni i ne mogu imati retroaktivno dejstvo, tako da je ova odredba suvišna. Ali ona (ova odredba), kao takva, ima funkciju na sasvim drugom mjestu.

Da bi to pojasnili moramo pitati g. Milića da li će osoba koja je nedavno imenovana na funkciju direktora Kancelarije za …., a koja će uskoro napuniti 65 godine, po automatizmu, ići u penziju na osnovu Zakon o penzijskom… i Zakona o državnoj službi, kao i ostali građani Brčko Distrikta BiH. Ako neće, pitamo g. Milića, po kojoj to pravnoj normi će on biti izuzet iz ovog univerzalnog pravila koji važi za sve građane Distrikta. Hic Rhodus, hic salta, g. Miliću.

To što se ovim setom izmjena zakona navodi da odredbe kojima se ograničava pravo osobama od 65 godina da obavljaju funkcije direktora javnih institucija neće primjenjivati na osobe koje su već u mandatu ne može biti izvorni pravni osnov da direktori javnih institucija nastavljaju da obavlja tu funkciju i kada napune 65 godina, kako želi da predstavi g. Milić uz podršku stranaka na vlasti.  Da ne bude zabune, osnovno pitanje jeste, koja je to pravna norma izvorno omogućavala da neka lica obavljaju funkciju direktora i nakon što napune 65 godina, kao što je do sada bio slučaj.

Čitav ovaj set zakona koje je usvojila brčanska Skupština je demagoška populistička varka odjenuta u kvazi zakonsku formu koju kreira i promovira g. Milić pred izbore kako bi skrenuo pažnju sa mnogo važnijih tema, tema korupcije, kriminala i nepotizma u Brčko Distriktu, zbog kojih bi ova vlast trebala biti smijenjena na slijedećim lokalnim izborima, prije svega SNSD, HDZ, kao i dodvornička, podanička i beskarakterna Stranka za BiH. Nažalost, sve to, gotovo bez izuzetka, na istoj politikantsko-koruptivnoj matrici, kao guske u magle, slijede i ostale političke stranke i poslanici, osim, u jednom dijelu, brčanski socijalisti.

Šizofreno ludilo, tvoje stanište je Brčko Distrikt BiH, a subjekt produciranja tog ludila su nosioci vlasti, i ovi sada, i oni raniji, iza kojeg se krije bezakonje, politički voluntarizam, kriminal, korupcija i nepotizam, a koje podanički slijedi većina građana, sve, vladine i nevladine, institucije i organizacije, u nadi da će i oni biti „grantovani“. A onda se još pitamo zbog čega oni koji ne pristaju da žive u ovome politički produciranom šizofrenom ludilu bježe iz Brčkog.

 

 

O.P.L.

Brčanski forum

Izdvojeno