bdf.brcko@gmail.com

Povodom lokalnih izbora oglasila se Policija Brčko Distrikta

U cilju planskog i sistematskog preduzimanje mjera iz nadležnosti Policije, šef Policije Brčko distrikta BiH je dana 26.08.2024. godine formirao Operativni štab Policije za nesmetano provođenje Lokalnih izbora u BiH 2024. godine. Takođe, dana 29.08.2024. godine Policija je sačinila “Plan osiguranja predizbornih aktivnosti i Lokalnih izbora 2024”.

Održavanje mirnog okruženja je ključno za postizanje atmosfere u kojoj građani u potpunosti ostvaruju osnovne slobode zagarantovane Ustavom.

Imajući u vidu navedeno, Policija Brčko distrikta BiH će u skladu sa svojim obavezama propisanim Zakonom o policiji Brčko distrikta BiH, Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i Izbornim zakonom Brčko distrikta BiH preduzeti sve mjere i radnje na obezbijeđenju mirnog održavanje predizborne kampanje kao i samih izbora dana 06.10.2024. godine.

Pozivaju se svi akteri koji na bilo koji način učestvuju u izbornom procesu, da tokom kampanje i održavanja izbora doprinesu da se izborni proces provede u skladu sa izbornim pravnim okvirom i suzdrže od činjenja radnji koje negativno utiču na izborni proces.

Pozivaju se svi građani Brčko distrikta BiH, ukoliko dođe do povrede njihovih prava i sloboda tokom održavanja Lokalnih izbora u BiH 2024. godine ili do preduzimanja aktivnosti od strane pojedinaca ili grupa koje bi mogle na bilo koji način ugroziti izborni proces i sam integritet izbora, da sva saznanja i nezakonitosti prijave Policiji Brčko distrikta BIH.

 

 

Izvor: rtvpulsbrčko

Izdvojeno