bdf.brcko@gmail.com

Pavo Radoš iz Brčkog najozbiljniji kandidat za mjesto šefa Federalnog USKOK-a

“I bivši premijer je svašta obećavao, ali nije realizovao”, kazat će američki ambasador Michael Murphy, obraćajući se 18. jula ove godine predstavnicima Vlade Federacije BiH na sastanku Radnoj grupi zaduženoj za podršku implementaciji Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Bila je to svojevrsna prijetnja aktualnom federalnom premijeru Nerminu Nikšiću koji je bio pozvan na sastanak Radne grupe, ali se nije pojavio. Njegovi saradnici shvatili su poruku američkog ambasadora koji je imao ključnu “lobističku” ulogu u procesu protiv bivšeg premijera Federacije BIH Fadila Novalića koji danas izdržava kaznu zatvora zbog slučaja Respiratori.

“Nema više odgađanja”, saopćit će Murphy nakon sastanka Radne grupe na kojem je postavio rok: do decembra mora biti uspostavljen Specijalni odjel za borbu protiv korupcije u Federalnom tužilaštvu i Vrhovnom sudu FBiH.

Uspostava ovog odjela postalo je glavno žarište krize vladajuće koalicije. HDZ BiH je uspio izlobirati u Delegaciji EU stav da ne treba imenovati tužioce i šefa Posebnog odjela tužilaštva sve dok se ne riješi pitanje smještaja te institucije. O tom stavu EU prvi čovjek VSTV -a Halil Lagumdžija više puta je na sjednicama informirao svoje kolege, tražeći odgodu imenovanja tužilaca. Konkursna procedura je, podsjećamo, okončana u januaru, rang liste su sačinjene, ali imenovanja nema. Istovremeno, Vlada Federacije nije riješila pitanje smještaja Posebnog odjela i, faktički, sve miruje. U igri za šefa Federalnog USKOK-a su tri osove – kantonalna tužiteljica iz Sarajeva Aida Topalović, državna tužiteljica Ivana Petković i tužilac iz Brčkog Pavo Radoš. Protiv tužiteljice Topalović u međuvremenu je podnesena disciplinska tužba zbog postupanja u jednom predmetu femicida, tužiteljica Petković je u problemima zbog hapšenja njenog partnera Amera Selaka (predmet Sky), tako da u igri, u konačnici, ostaje Pavo Radoš. U pitanju je tužilac iz Brčkog porijeklom iz Orašja. Čelnici HDZ-a BiH nemaju potpuno povjerenje u ovog kadra, te zbog straha da bi mogao otvoriti ili dopustiti otvaranje predmeta iz hercegovačkih kantona kojima suvereno vlada Dragan Čović, nastoje dodatno usporiti proces imenovanja šefa Posebnog odjela.

Čega se boji HDZ?

Prema planu, formiranjem Posebnog odjela, svi predmeti korupcije, privrednog i organiziranog kriminala koji se trenutno u kantonalnim tužilaštvima u Federaciji (deset tužilaštava), a koji nisu u fazi optužnice, bit će prebačeni na nivo FBiH. To znači da bi Posebni odjel Federalnog tužilaštva sa sjedištem u Sarajevu, mogao početi istraživati korupciju u HNK, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10. U tom slučaju, tužilaštva u tim kantonima koja do sada nisu procesuirala nijednog bitnijeg zvaničnika HDZ-a neće moći kontrolirati predmete.

Zbog svega toga, federalni premijer Nermin Nikšić se u ovom trenutku nalazi pod velikim pritiskom Amerikanaca, s jedne, i Dragana Čovića s druge strane. Stoga je Nikšić intenzivirao svoje susrete sa kadrovima HDZ-a, pokušavajući ih uvjeriti da ubrzaju proces uspostave Posebnog odjela, kako bi se zaštitio eventualnih sankcija SAD-a. Ambasador Murphy, za to vrijeme, prijeti SDP-ovcima, ali ne i Draganu Čoviću koji je, faktički, smetnja za formiranje Posebnog odjela.

Da bi Čović pristao na Posebni odjel, on, prema informacijama Istrage, insistira na mjestu direktora Federalne uprave policije. Na taj način bi se zaštitio od eventualnih kaznenih progona ukoliko bude uspostavljen Posebni odjel Tužilaštva FBiH. Jer ako bi Čović, pored MUP-ova u HNK, ZHK, Posavskom i Kantonu 10 kontrolisao i FUP, federalni tužioci iz budućeg USKOK-a teže bi mogli raditi na području Hercegovine, jer bi definitivno imali policijsku opstrukciju u istrazi.

Čega se boje Čampare i Konaković?

Da bi riješio svoje probleme sa Amerikancima, Nikšić je, kako saznaje Istraga, spreman predati Federalnu upravu policije HDZ-u. Međutim, tu se javlja novi problem. Struktura NiP-a okupljena oko Aljoše Čampare i Denisa Zvizdića želi zadržati kontrolu nad Federalnom upravom policije koju trenutno ostvaruju preko ministra Rame Isaka i v.d. direktora FUP-a Vahidina Munjića koji je hapšen u akciji Black Tie zajedno sa Gordanom Memijom, kumom lidera NiP-a Elmedina Konakovića i Mustafom Selmanovićem, kućnim prijateljem porodice Čampara. Stoga je ministar Ramo Isak, na nagovor Aljoše Čampare, promijenio Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji FMUP-a, te je na osnovu tog pravilnika učvrstio Munjića na poziciji direktora.

Čampare su, koristeći svoje veze sa jednom uposlenicom (bh. državljanka) u odjelu FBI-a u Sarajevu uspjele izlobirati da Ramo Isak, za sada, ne završi na crnoj listi, kako bi preko njega kontrolisali Federalnu upravu policije i na taj način štitili svoje poslove sa saradnicima Edina Gačanina Tita i Sani Al Murde. Podsjećamo, ambasada SAD-a se dva puta javno kritikovala FMUP i ministra Isaka zbog njegovog ponašanja u slučaju Black Tie, odnosno zbog toga što nije suspendovao Munjića i Selmanovića. No, svi ti napadi su splasnuli nakon što su Čampare i tužilac Džermin Pašić preko uposlenice u odjelu FBI-a “ubijedili” američke zvaničnike da je slučaj Black Tie, odnosno slučaj Elmedin Karišik obračun sa NIP-om koji je, faktički, čedo Ambasade SAD-a u Sarajevu.

alt

Čamparama, međutim, problem predstavlja činjenica da je u okviru istrage Black Tie otključan telefon Vahidina Munjića, te bi se vještačenjem koje će uslijediti uskoro moglo doći do ključnih prepiski koje dokazuju da su Dubravko i Aljoša Čampara kontrolisali sve istrage FUP-a.

Upravo zbog straha da ne izgubi kontrolu nad FUP-om, Aljoša Čampara je, nakon sastanka Nermina Nikšića i Dragana Čovića u Konjicu saopćio da ne podržava dogovore u vezi sa FUP-om.

“Nemam namjeru podržati izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH i Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH. Ističem kako je prijedlog FMUP-a dobar, jer se na taj način vrši usklađivanje propisa s državnim propisima kada je riječ o izboru direktora i zamjenika direktora uprave policije, ali isto tako smatram kako postoje mnogo važnije stvari koje je potrebno izmijeniti u tim zakonima. Zbog toga sam spreman podržati isključivo vraćanje zakona u redovitu parlamentarnu proceduru, a u kojoj ćemo otvoriti raspravu o ukidanju zakonske odredbe o etničkoj pripadnosti direktora Federalne uprave policije. Zbog čega ministar Federalnog ministarstva unutarnjih poslova i direktora Federalne uprave policije ne bi bili Bošnjaci kada su već ministar MUP-a HNK i policijski komesar MUP-a HNK obojica Hrvati?”, napisao je Čampara, razotkrivajući svoju namjeru da nastavi kontrolisati FUP.

Skoro iste rečenice kasnije je ponovio i lider NiP-a Elmedin Konaković.

Nešto ranije, NiP-ovi kadrovi u Elektroprivredi BiH su počeli podnositi prijave protiv Elvedina Grabovice, a postupajuća policijska agencija u ovom slučaju je FUP kojeg kontrolišu Dubravko i Aljoša Čampara. Grabovica je bivši direktor Elektroprivrede BiH koji, uz Vojina Mijatovića i Nermina Nikšića, vodi kadrovsku politiku u SDP-u.

Osim sa Nikšićem, Čampare su u sukobu i sa Kemalom Ademovićem i njegovom strukturom u NiP-u. Razlog je što je Ademović potisnuo njihove kadrove iz MUP-a Kantona Sarajevo. Upravo je MUP KS, nakon što su Čampare izgubile kontrolu nad njim, proveo akciju Black Tie u okviru koje su uhapšeni Vahidin Munjić i Mustafa Selmanović. Prema informacijama Istrage, Čampare su na rubu napuštanja NiP-a, a sada su intenzivno, preko svojih veza u Ambasadi SAD-a, počeli lobirati za uvođenje sankcija Kemalu Ademoviću. Istovremeno, Aljoša Čampara i Denis Zvizdić pružaju svu podršku Srđanu Mandiću u Općini Centar, kojeg NiP, odnosno kadrovi Kemala Ademovića, nisu podržali prilikom kandidature. No, zato su kadrovi Naše stranke podržali Čamparine stavove o FUP-u, usmjerene, faktički, protiv Nermina Nikšića.

Čampare na terenu rade i za Benjaminu Karić, kojoj su na raspolaganje stavili sve “intelektualne usluge” Mirele Bubalo, inače savjetnice Elmedina Konakovića u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Čampare, inače, preko “flastera” kontrolišu sve poteze ministra Rame Isaka i lidera NiP-a Elmedina Konakovića. Mirela Bubalo je, formalno, zamrznula status u FMUP-u kako bi otišla u kabinet Elmedina Konakovića. U FMUP je zaposlena tokom ministarskog mandata Aljoše Čampare nakon što je organizirala podnošenje lažnih krivičnih prijava protiv Čamparinih političkih protivnika. Glavni saradnik Rame Isaka je Ervin Mušinović. I on je u FMUP-u zaposlen tokom mandata Aljoše Čampare. Mušinović i Bubalo stoje iza fantomskog portala pressmediabih.ba koji objavljuje lažne informacije usmjerene protiv svih onih koji se nađu na putu porodici Čampara, piše Istraga.

 

 

Izvor: SB

Izdvojeno