bdf.brcko@gmail.com

General Clark za CNN o planu Aleksandra Vučića: Želi razbiti BiH i stvoriti “veliku Srbiju”

Penzionisani američki general Wesley Clark i kosovski premijer Albin Kurti gostovali su u programu CNN-a kod čuvene novinarke Christian Amanpour.

Govorili su o aktuelnoj situaciji na Balkanu, a general Clark je iznio uznemirujuće tvrdnje o planovima srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića.

-Vučić želi uzeti barem sjeverni dio Kosova, a možda i više, te razbiti BiH i uspostaviti “veliku Srbiju”. Ako posustanemo u Ukrajini, ta se nevolja vraća ravno na Balkan, rekao je.

Clark je ranije u razgovoru za Radio Slobodna Evropa, između ostalog, rekao da je Srbija “magnet koji privlači ruski imperijalizam na Balkan”, te je upozorio da ako se ova zemlja ne zaustavi u Ukrajini, moglo bi doći do novih sukoba na Balkanu.

Američki general je još naveo kako je Srbija destabilizirajući faktor na Kosovu te u Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

-Put za rješenje je poraz Rusije u Ukrajini, da se podrška Rusije Srbiji svede na drugi nivo, rekao je Clark, te dodao:

-Tako da Srbija shvati da joj je budućnost sa Zapadom. Kada Srbi to shvate, neće biti problema sa Kosovom.

Kosovski premijer Kurti, govoreći za CNN, upozorio da je Srbije veoma agresivna prema Kosovu.

-Naš sjeverni susjed je vrlo agresivan prema Kosovu. Srbija ima 48 isturenih operativnih baza oko granice, koje čekaju novu priliku. Kremlj i Beograd su povijesno, politički i operativno oponašali jedan drugoga, kazao je.

 

Izvor: folus.ba

Izdvojeno