bdf.brcko@gmail.com

11. juli proglašen Danom žalosti u F BiH, ali ne i u Brčko Distriktu BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku kojom se 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici proglašava Danom žalosti u bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji. Odluka je donesena na telefonski održanoj sjednici 5. jula.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja na svim insitucijama u Federaciji BiH.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Prošle godine Vijeće ministara BiH je odbilo da 11. juli bude proglašen danom žalosti u BiH. Protiv ove odluke bili su ministri iz bh. entiteta Republika Srpska.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je 23. maja usvojila Rezoluciju, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Vijeće ministara odbilo prijedlog da 11. juli u BiH bude dan žalosti.

Predstavnici vlasti u Brčko Distriktu se ne oglašavaju, ali 11. juli još uvijek nije proglašen Danom žalosti.

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida u Srebrenici, koji je počinjen 1995. godine, spremno je za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Potočari.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je sedamnaestogodišnji Beriz Mujić koji je ubijen u julu 1995. godine u Bratuncu. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u maju 2023. godine na području Opštine Srebrenica.

Najstarija žrtva koja će 11. jula biti ukopana u Potočarima je šezdesetosmogodišnji Hamed Salić, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u Žepi, u maju 2014. godine.

Broj žrtava nije konačan. U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identifikovane, ali porodice još nisu dale saglasnost za njihov ukop, uglavnom, zbog nekompletnosti tijela ovih žrtava.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.752 žrtava genocida.

Završene su i sve pripreme za organizovanje trodnevnog “Marša mira” od Nezuka do Memorijalnog centra Potočari, dužine stotinjak kilometara.

Trasa će i ove godine biti ista i do sada je prijavljeno više od 2.000 učesnika.

Ovim putem, 1995. godine, između 12 i 15 hiljada ljudi krenulo je na 100 kilometara dug put kroz šume i neprijateljske linije ka slobodnoj teritoriji u okolini Tuzle.

Ubijeno je više od 8.000 ljudi, a za više od 1.000 se još traga.

Nakon kolektivne dženaze u Potočarima, 15. jula, započeće proces reeskhumacije, te će se ove godine reekshumirati posmrtni ostaci 78 žrtava.

Njima će se dodati njihovi posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni i identifikovani.

Izdvojeno