bdf.brcko@gmail.com

Nasilniku iz Brčkog godina robije: Suprugu mučio, tukao i gurao na šporet da se opeče

On je žrtvu mučio tako što ju je vukao za kosu i njenom glavom udarao o zid i uvrtao joj i povređivao ruke…

Brčak (44) pravosnažno je osuđen pred Osnovnim sudom distrikta Brčko na godinu zatvora za nasilje i bezobzirno ponašanje kojim je ugrozio mir, tjelesni integritet i duševno zdravlje supruge i maloljetne kćerke s kojima živi u zajedničkom domaćinstvu.

Uz kaznu zatvora njemu je izrečena i mjera sigurnosti udaljenja iz zajedničkog domaćinstva u istom trajanju u koje se neće računati vrijeme provedeno u zatvoru.

Optužnicom Tužilaštva Brčko distrikta BiH od 27. februara njemu je stavljeno na teret da je od 4. do 24. novembra prošle godine u njihovom zajedničkom stanu, na brojne načine fizički i psihički maltretrirao suprugu. Kako se navodi u optužnici, on je u više navrata fizički nasrnuo na nju, te je udarao nogama, pesnicama i raznim predmetima po glavi i tijelu.

On je žrtvu mučio tako što ju je vukao za kosu i njenom glavom udarao o zid i uvrtao joj i povređivao ruke nanošenjem opekotina zagrijanim površinama kućnog šporeta. To je činio pred njihovom zajedničkom maloljetnom kćerkom, kojoj je nanio udarac nogom i napadao je zbog kućnih poslova.

– Pored brutalnog fizičkog nasilja, on je suprugu budio noću i nije joj dao da spava, te je psihički zlostavljao na način što joj je psovao, pljuvao i vrijeđao, uz prijetnje da će je i dalje okrutno povređivati i ubiti. Nakon što bi napustio prostorije domaćinstva, on je žrtve nasilja više puta zaključavao unutra, onemogućavajući im da izađu i njegovo ponašanje prijave policiji, zaključeno je u optužnici.BIH 26/06/2024 u 12:28 h

U pitanju je višestruko osuđivani povratnik u vršenju krivičnih djela, protiv koga se pred sudom vodi još jedan postupak zbog nasilja nad istim žrtvama, uhapšen je 30. novembra prošle godine.

– Nakon hapšenja, njemu je na prijedlog Tužilaštva određen jednomjesečni pritvor, usljed opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo. Uz daljnje produženje ove mjere i intenzivno postupanje Tužilaštva i Policije u sprovođenju istrage, tužilačka odluka u ovom predmetu donesena je za tri mjeseca. Optužnicom od 27. februara, optužen je za teži oblik krivičnog djela nasilja u porodici, a po potvrđivanju optužnice i produženju pritvora uslijedilo je suđenje tokom kojeg su Tužilaštvo i optuženi zaključili sporazum o priznanju krivice, navode iz Tužilaštva.

Prihvativši sporazum, sud je optuženom izrekao kaznu zatvora od jedne godine, kao i mjeru sigurnosti udaljenja iz zajedničkog domaćinstva u istovjetnom trajanju.

U jednogodišnje trajanje ove mjere neće mu se uračunati vrijeme na izdržavanju kazne, pri čemu je dužan napustiti zajedničko domaćinstvo odmah po pravosnažnosti presude, a koja je u međuvremenu nastupila.

Za vrijeme trajanja ove mjere osuđeni je dužan  doprinositi izdržavanju svoje supruge i maloljetne kćerke.

Iz Tužilaštva podsjećaju da je u prošloj i ovoj godini za nasilje u porodici u distriktu Brčko prijavljeno je ukupno 35 osoba.

– Istrage su naređene u 33 predmeta protiv 34 lica. U prošloj godini podignuto je 15 optužnica protiv 16 lica. Presude su donesene u 16 predmeta protiv isto toliko lica, tako što su u osam predmeta izrečene zatvorske kazne, u šest predmeta uslovne osude, dok je po jedan predmet okončan izricanjem novčane kazne, odnosno oslobađanjem od optužbe, navodi se u saopćenju.

 

Izvor: oslobođenje

Izdvojeno