bdf.brcko@gmail.com

“Svesrpska” deklaracija je opasan napad na Dayton i institucije BiH, kažu iz Ambasade SAD-a u BiH

Zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i neovisnu državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) imaju korijene u pravnim dezinformacijama i puni su pogrešaka, poručili su iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država(SAD) u BiH.

“One ne predstavljaju obranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već su smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine. Ovo je opasno”, navodi se u objavi Ambasade na X mreži.

“Svesrpski” sabor održan je 8. juna u Beogradu, a na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i entiteta Republika Srpska usvojena je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Udarom na Dejtonski sporazum Ambasada je označila i izjave dužnosnika entiteta Republika Srpska, posebice predsjednika RS-a Dodika i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića, o zaključcima i planovima o “razdruživanju” RS-a – otcjepljenju drugim imenom – navodeći da “predstavljaju i udar i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”.

Iz Ambasade podsjećaju da u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH jasno stoji da je Bosna i Hercegovina država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojim unutarnjim ustrojstvom dva entiteta i Distriktom Brčko.

“Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju entitetima, niti bilo kojem drugom poddržavnom tijelu, pravo na otcjepljenje, ‘razdruživanje’ ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili dužnosnici RS-a. RS nije država i može postojati samo u okviru Bosne i Hercegovine. Nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine”, naglasili su iz Ambasade.

Dodaju da planovi i postupci Milorada Dodika dovode u pitanje mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost unutar euroatlantskih institucija koju građani BiH, uključujući stanovnike RS-a, žele i zaslužuju.

Izdvojeno