bdf.brcko@gmail.com

BRČANSKA OHOLOST, LICIMJERSTVO, ILI OBOJE: Opet su utihnuli ZLATNI LJILJANI u centru Brčkog

Suvišno je bilo šta kazati na ovu temu, nažalost, gore navedene ljudske osobine su prisutne ne samo kod onih koji predstavljaju nas Bošnjake u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti nego kod svih nas. Zar je moguće da samo ja vidim ono što bi trebali da vide svi. Vjerujte, pitam se ima li gdje te islamske uleme, gdje su svi ti Zlatni ljiljani koji su bili simbol odbrane, gdje su predstavnici svih tih udruženja za koja se danas kulturno kaže „udruženja građana proistekla iz proteklih ratova XX vijeka“, gdje ste vi, ako vas ima, moj dobri narode.

Kad sam objavio tekst koji se odnosio na istu problematiku na Brčanskom forumu, neformalno sam dobio odgovor od predstavnika Udruženja građana proisteklih iz proteklih ratova XX vijeka, a koji svoje postojanje vežu za Armiju Republike Bosne i Hercegovine:

  • da oni nisu nadležni za održavanje spomenika,
  • da je krivac Udruženje građana „Da se ne zaboravi“ i dr.

Kako bi naši stari rekli – „aferim“. Ako je tako, zašto se svi oni srdačno odazivaju na značajne datume iz naše bliske herojske prošlosti, te na ovom spomeniku oholo i licemjerno odaju počast svima onima koji su se srcem i dušom zalagali za bolje sutra svih nas, bez obzira na nacionalnost, vjeru i slično, pa tako odaju počast i mom rahmetli bratu koji je sa mnom rame uz rame branio svaki pedalj naše nam jedne i jedine Bosne i Hercegovine.

Šta drugo reći nego – sram i stid da nas bude. Nismo mi zaslužili ni pedlja ove nam prelijepe Bosne i Hercegovine, a to potvrđuje (ne)rad i pohlepa  „udruženja građana proistekih iz proteklih ratova XX vijeka”.

Oholost i licemjerstvo kao loše i neželjene ljudske osobine se ne pojavljuju same od sebe, nego one budu uglavnom motivirane. Kod nas su one  motivirane dodjeljivanjem, i to ne kakvim dodjeljivanjem, ogromnih novčanih sredstava. Dragi moji, ova  udruženja nastala iz samo njima znanih razloga, na svoje žiro račune od javnih sredstava, odnosno, od para svih nas, u zadnje tri godine su inkasirali nevjerovatnih 1.230.000,00 KM (jedan milion, dvije stotine i trideset hiljada konvertibilnih maraka). Recite mi ima li boljeg bratskog trojstva od ovoga koje nama prodaje šarene laže i stoje tu na branicima svako svog naroda i tako, kao kakve Security agencije, za naše pare štite nas od nas samih.

Da budemo malo precizniji, spomenuta udruženja su navedena sredstva dobila od  Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine – Odjela za stručne i administrativne poslove – Pododjela za podršku MZ, NVO i UG, a sve uz aminovanje poslanika Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i sve to se može vidjeti u knjizi budžeta za 2024, 2023. i 2022. godinu, a najslikovitije je prikazano u tabeli broj 1, koja po godinama daje pregled po ekonomskim kodovima, količini isplaćenih novčanih sredstava i bajkovitim opisima rashoda za udruženja XX.

Što se tiče nas Bošnjaka i odnosa prema spomenicima, imam potrebu da pomenem da su na moj prethodni kritički tekst o toj problematici reagovali  Mladi iz četiri političke stranke Brčko distrikta Bosne i Hercegovine – SBiH, SBB, NiP i SDP i uputili izvinjenje koje glasi: „Članak objavljen na Brčanskom forumu nas je sve posramio i odlučili smo da djelujemo. Uskoro ćemo uputiti inicijativu za sistemsko rješenje održavanja spomenika.“.

Međutim, nakon nekoliko mjeseci ništa od inicijative. Nakon izvršenih radova na spomeniku, kako oni kažu, plaćenih od skupljenih novčanih sredstava mladih iz navedenih stranaka, ostalo je još dosta neurađenog:

  • nije puštena voda iz mlaznica koja se slijeva niz mermerne ploče i koja simbolizira suze majki, očeva, kćerki, sinova, braće i sestara za najmilijim koji dadoše svoje živote za bolje sutra,
  • nije izmijenjena dotrajala led rasvjeta na okolnim zidovima spomenika i stazama,
  • na pojedinim mjestima vide se električni provodnici koji mogu biti pogubni za djecu koja trčkaraju po i oko spomenika i još drugih detalja koje bi trebalo da utvrdi nadležno tijelo, a ne pojedinci.

I tako, moji dobri narodi i narodnosti, sada mirno spavajte, jer dok su vama vaši džepovi plići, onima iz udruženja XX džepovi su dublji. I sve dok nas ovakvi budu podsjećali šta smo jedni drugima uradili kroz prethodne ratove, ostat ćemo mi i bez gaća.

Fotografija nastala 02.06.2024. godine oko 22:00 sata.

 

Enver Topčagić

Izdvojeno