bdf.brcko@gmail.com

Gradonačelnik Nišić prisustvovao trećem Političkom forumu na visokom nivou o evropskim integracijama BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr Zijad Nišić prisustvovao je u Sarajevu trećem Političkom forumu na visokom nivou o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine kojim je supredsjedavala predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Na forumu su učestvovali zamjenici predsjedavajuće Savjeta ministara BiH, članovi Kolegijuma i predsjedavajući klubova poslanika i delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, premijeri entiteta, te deset kantona u Federaciji BiH.

Tokom trećeg foruma na visokom nivou dužnosnici vlasti na svim nivoima u BiH i Evropske komisije razgovarali su o sprovođenju aktivnosti, s posebnim naglaskom na ključne prioritete u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, a nakon odluke Evropskog savjeta o otvaranju pregovora s BiH.

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto kazala je da su pred Bosnom i Hercegovinom reforme koje podrazumijevaju izmjene brojnih zakona kao i imenovanje tima za pregovore sa Evropskom unijom.

„Želim reći kako je naše opredjeljenje da iz ove situacije moramo svi zajedno naći načina da nastavimo sprovoditi naše preostale reforme. Ne smijemo ni na kakav način dozvoliti da dođemo do zastoja. Znam i svjesna sam da postoji jako puno izazova, ali uz naše opredjeljenje, uz jačanje dijaloga, međusobno uvažavanje uz pokazivanje da smo spremni donositi odluke kao što smo to kazali, kao što je to prepoznala i Evropska komisija i druge institucije“, poručila je Krišto.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji istakao je da je zadovoljan jer je vidio opredijeljenost učesnika sastanka za evropski put.

Izdvojeno