bdf.brcko@gmail.com

Jedan ograničeni kontigent NATO snaga u Brčko Distriktu

U Bosnu i Hercegovinu svakoga dana dolaze oklopna vojna vozila, ali i veliki broj vojnika. Izjave pojedinih političara da je riječ o snagama NATO-a koje su u BiH zbog preventivnog djelovanja iz straha od novih sukoba na ovom području izazvale su strah kod građana.

Mjesta za strah i paniku nema, jer je riječ o pripremi za vojnu vježbu u kojoj učestvuje Bosna i Hercegovina koja je dio saradnje BiH i NATO-a. NATO je pozdravio privremeno raspoređivanje “strateških rezervnih snaga u Bosni i Hercegovini, kao podršku operaciji Althea koju vodi Evropska unija. Riječ je o 250 vojnika koji će u BiH biti mjesec dana.

NATO šalje bataljon rezervnih snaga u BiH, napisao je Denis Zvizdić zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH. Zvizdić je dalje napisao da je to dugo očekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionističkih i iredentističkih ideja i očuvanje mira i stabilnosti. Podsjetimo i ranije je Zvizdić pozivao NATO da pošalje svoje snage u Brčko.

DENIS ZVIZDIĆ, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH

Dakle, ovo je bio preventivni potez da ne bi došlo do problema treba preventivno djelovati. Jedan ograničeni kontigent NATO snaga u Brčko Distriktu što je moguće po Statutu Brčko Distrikta jača prisutnost EUFOR-a na terenu da odvratimo one koji ustvari žele da sačuvaju svoju ličnu moć i bogatstvo tako što bi izazvali sukobe u BiH.

No, iz EUFOR-a su potvrdili da dolaze u BiH, ali kao dio vježbe koju održavaju sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

EUFOR

Pripadnici Strateških rezervnih snaga (SRF) EUFOR-a već su u Bosni i Hercegovini, a sada je stigla i njihova oprema. Oni će uskoro vršiti patrole širom BiH i obučavati se sa snagama EUFOR-a na terenu i elementima Oružanih snaga BiH.

Da je riječ o vježbi potvrdio je i ministar odbarne BiH, Zukan Helez.

ZUKAN HELEZ, ministar obrane BiH

Ovo je pod komandom Evropskih snaga, naravno zapovjednik je NATO i zapovjednik NATO-a u Briselu. Tako da nema nikave čisto NATO jedinice u BiH, niti Brčko ima neku lokaciju da mi to tamo smjestimo

Poznato je i koliko snage EUFOR-a ostaju u BiH.

ALEKSANDAR GOGANOVIĆ, zamjenik ministra obrane BiH

Oni će ovdje boraviti samo u periodu dok traje planirana vježba, što su nedavno na Konferenciji najavili Ministar Helez i komandant EUFOR-a general Štic. Lično smatram da bi pojedini političari trebali da prestanu konstantno komentarisati Oružane snage BiH i tim dizati tenzije.

Mjesta panici nema, pojašnjenja stižu i od članova Predsjendištva BiH.

DENIS BEĆIROVIĆ, predsjedatelj Predsjedništva BiH

NATO ima mandat i prema Dejtonskom mirovnom sporazumu da reagira kad god su ugroženi mir i stabilnost i država Bosna i Hercegovina. Stoga, onima koji na bilo koji način dovode u pitanje budućnost nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine preporučio bi da se ne igraju s vatrom.

ŽELJKO KOMŠIĆ, član Predsjedništva BiH

Iskreno da vam kažem u slučaju bilo kakve gužve ne bi se ja baš uzdao toliko u te snage. To je isto kao da se uzdate u UNPROFOR 1992 pa čak i 1995.

Vojni analitičar Dean Džebić pojašnjava kakva i kolika je razlika između snaga EUFOR-a i NATO trenutno u BiH. Podsjeća da je od 2002. godine uspostavljen program Berlin plus, između EU i NATO-a.

DEAN DŽEBIĆ, vojni analitičar

To je veoma bitno razgraničiti, dakle, u BiH dolaze rezervne snage EUFOR- a. Međutim, kada kažemo NATO snage između EUFOR-a i NATO-a postoji tzv. Sporazum Berlin plus i taj Sporazum omogućava državama koje sačinjavaju, koje su nositeljice Misije Altea, odnosno EUFOR-ove misije u BiH da se po potrebi operacija događaja na terenu i planiranja nekih aktivnosti mogu pozvati na rezervne snage, odnosno na snage NATO-a jer veliki broj država članica EU su članice NATO-a.

S tim u vezi, građani nemaju razloga za bilo kakvu vrstu brige, s obzirom da je još krajem prošle godine Eufor najavio veliku vježbu. Riječ je o najvećoj vježbi u obimu logističkih zahtjeva pa zbog toga u BiH svakog dana pristižu oklopna vozila, vojna logistička vozila, vozila snabdijevanja željeznicom, a dio opreme dolazi i vazdušnim putem. Ovom vježbom Francuska se vraća u BiH i na neki način potvrđuje svoju ulogu i značaj na Zapadnom Balkanu.

 

 

Izdvojeno