Savo Lukić, predsjednik kluba, kaže da će ocjenjivanje vršiti stručnu komisiju na uzorcima iz BiH, ali i zemalja regije.
Jedan od članova komisije je i Enes Omerević, doktor veterinarske medicine, istakao je da je ove godine na ocjenjivanju preko 35 uzoraka iz BiH, Sandžaka, Slavonije-Hrvatske, Srbije i Slovenije, te da se na ovaj način pokušava standardizirati ovaj mesni proizvod.
– Pokušavamo da napravimo jednu pravu recepturu, jedan uzorak, odnosno proizvod koji bi dobio takav kvalitet da ga možemo brendirati i samim time bi u budućnosti bio zaštićen. S obzirom da je kod nas sve zapušteno, i ljudi svašta rade i pakuju, u budućnosti se više neće smjeti igrati sa takvim proizvodom i jednostavno neće moći da na tome stoji bosanski sudžuk – pojasnio je Omerović.
Prema njegovim riječima, najbolje mogu očekivati da će imati najbolje ocjene, da nastava tako radi i bude uzor onima koji imaju nešto lošije ocjene i kvalitet.
Danas će ocjenjivanje biti završeno, a rezultati se očekuju za nekoliko dana.