bdf.brcko@gmail.com

SDI Jedinstvo Boće šampion u Lionu!

Sportsko društvo invalida “Jedinstvo Boće” Brčko je učestvovalo na turniru Bronze EuroLeague Men – Group A koji se održao u periodu 1-3 marta u Lyonu (Francuska).

Uz ekipu iz Brčkog, na turniru su učestvovale ekipe domaćina Asul Lyon Volley i Scuola di Pallavolo Fermana (Italija)

Ovo je prvo učešće SDI “Jedinstvo Boće” na zvaničnom takmičenju u organizaciji Paravolley Europe federacije.

Najteži dio je bio kako obezbjediti sredstva za odlazak na 1.350 km udaljeni Lyon, ističu iz ovog kluba. Sredstva za donacije namjenjena ovakvim takmičenjima su blokirana u Odjeljenju za privredu, sport i kulturu zbog izrade pravilnika o dodjeli sredstava, dodaju.

“Nakon duge i neizvjesne borbe obezbjedili smo sredstva za odlazak na takmičenje u zadnjem trenutku (veliko hvala Gradonačelniku na donaciji neophodnih sredstava)”, kažu iz SDI “Jedinstvo Boće”.

Prvi dan takmičenja su ostvarili dvije ubjedljive pobjede po 3:0, a drugi dan još dvije pobjede (3:1 i 3:0) te sa maksimalnih 12 bodova osvojili prvo mjesto.

Na sve 4 utakmice igrači iz Brčkog su proglašeni za MVP igrača utakmice (Fuad Mehanović, Jasmin Adžajlić 2 puta i Albin Karić).

Prije kao i tokom samog turnira, ističu iz ovog kolektiva, imali su veliku pomoć i podršku od gospođe Jasminke Bašić koja dugo živi u Lyonu kao i još jedne grupe ljudi sa područja bivše Jugoslavije koji su Brčake bodrili sa tribina i pripremili im hranu, piće, kafu i sve što je neophodno za nesmetan povratak kući.

Pobjedom na turniru osvojili su prvih najmanje 109 bodova za ulazak na zvaničnu rang listu Paravolley Europe federacije i izborili nastavak takmičenja kao četvrti učesnik na Silver EuroLeague Men – Group D uz ekipe predstavnike Turske, Srbije i Holandije.

Na kraju da se zahvalimo onima bez kojih odlazak i učešće ne bi mogli realizovati:

1. Vlada Brčko distrikta BiH (Ured Gradonačelnika) – finansijska sredstva za odlazak,
2. Dinamik turs Brčko – Garnitura dresova,
3. Obitelj Šarčević – Garnitura dresova,
4. Turistička organizacija Brčko distrikta BiH – suveniri
5. BH Telecom – dugogodišnji sponzor ekipe.

 

Izdvojeno