bdf.brcko@gmail.com

Komadant EUFOR-a na sastanku u OHR-u: Spriječiti podrivanje Dejtonskog sporazuma

U cilju sprovođenja aktivnosti za stabilizaciju političke scene u Bosni i Hercegovini, predstavnici OHR-a sastali su se danas sa operativnim komandantom Operacije EUFOR-a, kao i supervizorom za Distrikt Brčko kako bi se spriječilo poništavanje postignutih reformi i podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti danas je sa operativnim komandantom Operacije EUFOR-Althea generalpukovnikom Hubertom Cotterauom i njegovim saradnicima razgovarao o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i regionu, naveli su u saopštenju.

Mennuti je istaknuo neophodnost koordiniranog angažmana međunarodne zajednice u BiH kako bi se spriječilo poništavanje postignutih reformi i podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te osiguralo sigurno i stabilno okruženje pogodno za dalje reforme i put BiH ka EU.

 

Podsjećamo, sastanak dolazi u trenutku kada je Milorad Dodik u medijskim istupima poručio da je “uredba u pripremi”, odnosno da će entitetska policija imati nalog da izbaci Viskog predstavnika sa teritorije RS ukoliko saznaju da se tu nalazi.

Christian Schmidt je u intervjuu za FAZ pojasnio da je zaštićen Bečkom diplomatskom konvencijom te da uživa imunitet, i pored toga, Dodik nema nadležnost da ga uhapsi i na taj način remeti Dejtonski mirovni sporazum.

Izdvojeno