bdf.brcko@gmail.com

Brčanska Skupština o trasi autoputa kroz Distrikt: Nanovo treba usaglašavati stavove

Zastupnici brčanske Skupštine tokom današnjeg zasjedanja usvojili su u prvom čitanju Izmjene i dopune Zakona o javnoj upravi Distrikta, kroz koje se preciznije definiše oblast rada i radnih odnosa i stavlja pod ingerencije Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge građanima, oblast rada i radnih odnosa.

„Ovo je vrlo važno jer se stvaraju pretpostavke za unapređenje oblasti rada i radnih odnosa, a ujedno osigurava i direktna nadležnost odjeljenja brčanske Vlade kad je riječ o nedavnim zaključcima i Sporazumu u vezi sa nedavno okončanim štrajkovima“, rekao je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Predsjednik Skupštine je u ovom kontekstu takođe ustvrdio da pomenute korekcije zakona Odjeljenju za zdravstvo omogućavaju da produži proces takozvanog „utvrđivanja reprezentativnosti“ ovdašnjih sindikata, ali i da uđe u proces pripreme za potpisivanje granskih te Opšteg kolektivnog ugovora o radu sa sindikatima.

Zastupnici su, takođe, dali saglasnost i na Izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti u Distriktu, uvodeći u pravo na dječiji doplatak i onu grupu zaposlenih roditelja čiji iznos primanja neznatno prelazi visinu prosječne plate.

Nakon diskusija preovladao je stav da treba osigurati da sva djeca u Distriktu dobiju doplatak, s tim da on može biti različit, imajući u vidu materijalno-ekonomski status porodice, o čemu će se detaljnije analize sačiniti do ulaska navedenih izmjena u proceduru drugog čitanja, odnosno konačnog usvajanja.

U završnom dijelu zasjedanja najviše vremena je potrošeno na raspravu o Informaciji u vezi sa dionicom autoputa kroz Brčko. Ključna informacija u ovom kontekstu je bila da, na jutrošnjoj sjednici članovi brčanske Vlade iz reda Srba, nisu prihvatili izmjene regulacionog plana u kojem je ucrtana trasa autoputa.

„Ovo što sam čuo me iznenađuje jer smatram da smo ranije već sve bili dogovorili pa sam očekivao da sve bude proslijeđeno na usvajanje Skupštine“, istakao je dopredsjednik Ivo Filipović.

Kad je riječ o predsjedniku brčanske Skupštine njega, čini se, ovakav epilog oko regulacionog plana nije iznenadio.

„Korišteno je pravo takozvanog afirmativnog glasa, koji se inače upotrebljava i u svrhu zaštite interesa jednog od konstitutivnih naroda u Distriktu. S obzirom na najnoviju, jutrošnju, realnost da regulacioni plan nije dobio podršku na sjednici brčanske Vlade, razgovore o trasi autoputa, moramo vratiti na početak“, istakao je Milić.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Izdvojeno