bdf.brcko@gmail.com

Sabina Ćudić mimo Osmorke glasala protiv

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta izabrano je i novo rukovodstvo tog doma. Jedan od zamjenika predsjedavajućeg je i lice sa crne liste SAD-a Marinko Čavara (HDZ).

Za predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH izabran je Denis Zvizdić (NiP) iz reda bošnjačkog naroda, a za njegove zamjenike Marinko Čavara (HDZ) iz reda hrvatskog naroda i Nebojša Radmanović (SNSD) iz reda srpskog.

Čavara je izabran za člana kolegija jer su za njegov izbor glasali zastupnici Osmorke, HDZ-a i SNSD-a. Protiv su bili SDA, SDS, DF i Sabina Ćudić iz Naše stranke.

Zastupnici koji su glasali protiv izbora Marinka Čavare isticali su kako se radi o osobi koja je na američkoj crnoj listi.

Podsjećamo, SAD sankcionisale su Čavaru zbog blokiranja funkcionalnosti Federacije BiH.

Čavara je stavljen na listu “zbog odgovornosti za ili saučesništvo zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama kojima se podrivaju demokratski procesi ili institucije na Zapadnom Balkanu”.

Današnji potez Ćudić je zanimljiv jer Naša stranka učetvuje u radu Osmorke, stranaka koje su nedavno potpisale Sporazum o formiranju vlasti sa HDZ-om, uglavnom ističući kako će razlike ostaviti po strani, a fokusirati se na ono što im je zajedničko i u intersu države i društva.

Predstavnici Naše stranke više su puta isticali kako nikada ne bi koalirali s onima koji su “osiromašili državu”, nazivajući SDA, HDZ i SNSD “tronošcem nacionalnih stranaka” sa kojima je saradnja nemoguća.

Koaliranjem sa HDZ-om koji kao nezaobilanoznog partnera na državnom nivou vidi SNSD, Naša stranka kroz Osmorku činilo se da odustaje od nekih svojih principa, no današnji potez predsjednice Glavnog odbora te stranke čini se pokazuje suprotno.

Kako će se današnje glasanje odraziti na odnose unutar koalicije Osmorka-HDZ, vidjet ćemo u narednom periodu.

Izdvojeno