bdf.brcko@gmail.com

Devet stranaka tvrdi da ima većinu za parlamente na federalnoj i državnoj razini

Devet bosanskohercegovačkih stranaka okupljenih u koaliciju potvrdili su u petak da će imati većinu u parlamentima Federacije BiH kao i BiH za formiranje vlasti na federalnoj i državnoj razini.

Kako je na press konferenciji kazao predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto osam stranaka koje su do sada bile u koaliciji pridružili su se i Socijaldemokrati (SD) iz Lukavca, a u pitanju je koalicija koje se okupila, kaže, oko isključivo programskih jasno postavljenih ciljeva.

SD se pridružio skupini stranaka koja pokušava promijeniti politički izgled Federacije BiH i cijele BiH. Njihovom ovakvom odlukom o okupljanju prestaje trgovina mandatima u Tuzlanskoj županiji, rekao je Forto. redstavnik Socijaldemokrata Lukavac Edin Delić kazao je da u Tuzlanskoj županiji dolazi do političkih zaokreta koji postaju planetarna tema jer su zasutpnici prije dodjele mandata razgovarali o pravljenju saveza sa onima protiv kojih su, tokom kampanje, dobili skupštinske mandate.

Predstavnik Socijaldemokrata Lukavac Edin Delić kazao je da u Tuzlanskoj županiji dolazi do političkih zaokreta koji postaju planetarna tema jer su zasutpnici prije dodjele mandata razgovarali o pravljenju saveza sa onima protiv kojih su, tokom kampanje, dobili skupštinske mandate.

Naveo je da kao stranka ne mogu podržati procese koji su omogućeni kupovinom mandata ili iza pokušaja da Stranka demokratske akcije (SDA), koja je objavila da će imenovati Vladu Tuzlanske županije, dobije četvrtog izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Potrebno je da prevladamo velike razlike između nas i okupljamo se oko interesa budućih generacija BiH, stava je Delić.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković kazao je da jača blok koji ne podržava trgovine mandatima, tvrdeći da će dogovor o koaliciji u Tuzlanskoj županiji okupljenoj oko SDA kratko trajati jer će procesi koji oni vode utjecati na to.

Iznio je podatak da ovih devet stranaka ima 39 mandata u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i 35 izaslanika u Domu naroda Federalnog parlamenta što su dvije, kaže, uvjerljive većine zbog čega će biti bez njih teško potvrditi bilo kakav prijedlog iz bilo kojeg kluba.

Na pitanje koliko će imati mandata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda PFBiH, Konaković je rekao da u tom klubu zasigurno imati 11 izaslanika što je potreban broj za predlaganje potpredsjednika ili predsjednika FBiH, zbog čega sve ovo vodi ka formiranju vlasti na federalnoj razini.

Potvrdio je i da je njegov dojam nakon susreta s predstavnicima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) da sve vodi u smjeru da se s ovih devet stranaka formira vlast i na federalnoj i na državnoj razini.

Napominje da su razgovarali s predstavnicima ovih stranka iz svake županija zbog čega točno znaju koliko će imati “ruku” za imenovanje Vlade FBiH, ističući da se bez njih neće moći donositi odluke te su pozvali Demokratsku frontu (DF) da se pridruži ovom bloku.

(Fena)

Izdvojeno