bdf.brcko@gmail.com

Otvorena izložba u Brčkom posvećena Milevi Marić Ajnštajn

Izložba posvećena matematičarki i fizičarki Milevi Marić Ajnštajn biće otvorena narednih deset dana u prostorijama galerije “Sava Šumanović” Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” u Brčkom.

Izložbu je organizovana brčanska “Prosvjeta”, u saradnji sa Savezom inovatora Republike Srpske.

Predsjednik Saveza Milovan Bajić izjavio je novinarima da je cilj izložbe da se otkrije istina o Milevi, jer, kako kaže, ona nije bila samo supruga Alberta Ajnštajn, već ravnopravni učesnik u stvaranju njegovih naučnih djela.

“Tačno je da je ona u jednom periodu imala i bolje ocjene od Alberta kada su studirali, da je bila sistematičnija. Ona je sve zadaće do kraja riješila postavljajući stvari na svoje mjesto. Albert je u to vrijeme, tako kažu, bio priličan vjetropir, pametan, ali nemirnog duha i Mileva mu je trebala da te stvari posloži”, rekao je Bajić.

Bajić je naveo i da postoje dokazi da je Mileva pripremala predavanja Albertu kada je radio kao profesor na fakultetima nakon što je postao nobelovac, te da su se mnoge stvari o Milevinom intelektu i njenom doprinosu Ajnštajnovom radu otkrile iz njihova 54 pisma koja su sačuvana.

“Na pitanje zašto se nije potpisivala kao autor ili koautor svih tih djela, ona je rekla da Albertov uspjeh – njihov uspjeh. Mada, ruski fizičar Jofej našao je mnogo podataka i nekoliko naučnih radova koji su obostrano potpisani, što znači da je bila ravnopravan učesnik”, pojasnio je Bajić.

On je naveo da postoji mnogo nagovještaja o Milevinom doprinosu nego što se željelo pokazati svijetu, te da su svi ti dokumenti nakon smrti Alberta Ajnštajna pohranjeni u Tel Avivu u Izraelu, od kojih su neki objavljeni, a neki nisu.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Dragan Tomić rekao je da je ovo samo jedna u nizu izložbi iz oblasti nauke, te pozvao učenike i nastavnike da je posjete.

Autor izložbe, koja je otvorena sinoć, je generalni sekretar Saveza Ljubiša Pašić.

“Prosvjetina” galerija je 25. salon u kojem je izložba postavljena.

 

Izvor: nula49

Izdvojeno