bdf.brcko@gmail.com

Opozicija iz RS-a predala Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Dodika

Opozicija iz RS-a, predvođena Jelenom Trivić, Branislavom Borenovićem, Mirkom Šarovićem i Nebojšom Vukanovićem, predala je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv stotinu osoba zbog izbornih krađa.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kazao je da je uz krivičnu prijavu priloženo i više stotina pisanih dokaza, argumentacija, koje daju osnove sumnje da je došlo do izbornih krađa na proteklim Općim izborima 2. oktobra, ali i do organizovanog kriminala.

“Na bazi ovoga što smo predali Tužilaštvu BiH, očekujemo da hitno reaguju, da ispitaju sve navode koje smo priložili. Jedan dio je dostavljen i pravosuđu RS-a koje se tiče povreda slobode, zloupotreba položaja, povreda tajnosti, izbornih prevara”, kazao je Borenović.

Istakao je kako je važno da se konačno stane u kraj organizovanoj izbornoj krađi, koja je počela i nekoliko mjeseci prije samih izbora, kako kaže Borenović.

Krivičnom prijavom je, kaže Borenović, obuhvaćeno nekoliko stotina lica, a prvi na listi su Milorad Dodik, Obrad Petrović i mnogi drugi kadrovi SNSD-a.

“Nema odustajanja nema stajanja, svako ko je krao izbornu volju građana mora da odgovara bez obzira koliko se osjećao jakim. Postalo je besmisleno izlaziti na izbore ako se krade izborna volja”, poručio je Borenović.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, kazao je da su krivičnu prijavu potpisali Borenović, Vukanović i on i koja je, kako on kaže, “najsveobuhvatnija”. Dodao je, također, i da je se radi o “krađi do sada nezabilježenih razmjera”, te da je sada na redu Tužilaštvo BiH da djeluje.

Nebojša Vukanović je tražio da se sastane sa Milankom Kajganićem, v.d. glavnog tužitelja Tužilaštva BiH. On smatra da bi Kajganić trebao položiti račune građanima, jer se “država raspada od kriminala, a on ništa ne radi”.

“Ne vjerujem Tužilštvu BiH dok se iz ove institucije ne sklone ljudi koje je postavio Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika, koji je upravo i napravio ovakav sistem”, zaključio je Vukanović.

(Klix.ba)

Izdvojeno