bdf.brcko@gmail.com

Zapad priprema planove za sprečavanje panike ako Rusi bace nuklearnu bombu

Iako se nuklearna kriza ne smatra izglednim scenarijem, zemlje Zapada pripremaju „dobro promišljene planove“ za sprečavanje panike unutar svojih teritorija ako Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, piše Gardijan.

Anonimni zvaničnik sa Zapada izjavio je da se priprema širok spektar scenarija kako bi se umirio deo populacije koji strahuje od eskalacije nuklearnih sukoba.

Ukrajinci su tokom prošlog meseca ostvarili velike napretke na bojištu, na što je Vladimir Putin odgovorio da će braniti rusku teritoriju „svim mogućim sredstvima“.

„Putinovi komentari oko upotrebi nuklearnog oružja su vrlo neodgovorni. Nijedna druga država ne govori o upotrebi nuklearnog oružja u i oko Ukrajine, tako da ovo ne smatramo nuklearnom krizom“, izjavio je ranije spomenuti zvaničnik i dodao:

„Putin mora znati da bi upotreba nuklearnih oružja prekinula tabu koji se zadržao od 1945. te da bi to dovelo do teških posedica za Rusiju, ali i za sve ostale“.

I dok je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan krajem septembra izjavio da bi ruska detonacija nuklearne bombe imala „katastrofalne posledice“, nema javnog konsenzusa kako bi zapadne zemlje na to reagovale.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da Francuska ne bi uzvratila na jednak način.

Zvaničnik koji je razgovarao s medijima nije se dao navući da odgovori na to pitanje, no očekuje se da prvi odgovor ne bi uključivao nuklearno oružje, kako bi se sprečila brza eskalacija sukoba.

Ranije ove sedmice, Džeremi Fleming, šef britanske GCHQ špijunske službe, izjavio je da ne vidi nijedan znak da se Rusija sprema na korišćenje nuklearnih oružja u Ukrajini.

Stručnjaci takođe većinom dele to mišljenje te smatraju da Putin blefira s pretnjama nuklearnim oružjem te da planira izazvati strah i nesigurnost Zapada, kako bi sprečio da se NATO pakt priključi ratu na ukrajinskoj strani.

 

Izvor: danas.rs

Izdvojeno