bdf.brcko@gmail.com

Širom Brčkog osvanuli bilbordi s natpisom “Samostalnost”

Uz Banju Luku i širom Brčkog danas su osvanuli bilbordi Udruženja Veterana Republike Srpske na kojima je ispisana “Samostalnost”. Međutim, zbog kršenja pravila zauzimanja javne površine veoma brzo je uslijedilo uklanjanje, a reagovao je i OHR, potvrđeno je za Klix.ba.

Brojne Brčake jutros su zatekli veliki bilbordi na kojima jasno piše “Samostalnost”, uz potpis Veterana Republike Srpske. Nedvosmisleno je riječ o poruci otcjepljenja manjeg entiteta od ostatka Bosne i Hercegovine, uz stvaranje njegove samostalnosti.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Međutim, vrlo brzo je uslijedio uklanjanje spornih bilborda, o čijem postavljanju su građani policiji i inspekciji uputili više prijava.

Kako je potvrđeno za portal Klix.ba, do objave članka sa područja Brčkog uklonjeno je 18 bilborda jer je prekršen Pravilnik o zauzimanju javnih površina distrikta.

Shodno 16. članu pravilnika, “reklamni objekti koriste se u poslovne svrhe radi isticanja reklamnog materijala, bez uvredljivog i neprimjerenog slikovnog ili tekstualnog sadržaja”.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Zbog postavljanja bilborda reagovali su i iz OHR-a, istaknuvši da prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko distrikt Jonathan Mennuti osuđuje bilo kakav pokušaj skupina ili organizacija da stvaraju tenzije i odvraćaju pažnju vlasti u Brčkom sa reformi koje su neophodne kako bi se ova zajednica kretala ka zajedničkom prosperitetu.

“Nažalost, ne vidimo niti jednu drugu svrhu bilborda kojeg potpisuju Veterani Republike Srpske, a koji je nedavno osvanuo u Brčko distriktu. Supervizor je danas razgovarao sa šefom Policije Brčko distrikta koji ga je informirao da policija radi na utvrđivanju činjenica i okolnosti koje bi upućivale na eventualno kršenje zakona”, navedeno je u reakciji OHR-a, u kojoj je naglašeno da je Brčko uspješan primjer međuetničkog suživota, saradnje i kohezije.

Supervizor Mennuti poziva vlasti distrikta da ostanu fokusirane na očuvanje mirnog i sigurnog okruženja u Brčkom te promicanje pozitivnih reformi za dobrobit svih građana i građanki.

Podsjećamo, širom Banje Luke jutros su osvanuli bilbordi udruženja Veterana Republike Srpske na kojima jasno piše “Samostalnost”.

Ovaj potez Veterana Republike Srpske dolazi u trenucima velikih tenzija u kojima opozicija pokušava osporiti svoj izborni poraz, a pobjedu lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Na njihovu inicijativu, o predsjedniku Republike Srpske odlučivat će se u Sarajevu što je poražavajuće za narod u Srpskoj.

Izvor: kilx.ba

Izdvojeno