bdf.brcko@gmail.com

Nema nezavisnosti Kosova bez nezavisnosti Rs

“U budućnosti neće biti moguće stavljati na dnevni red pitanje nezavisnosti Kosova a da se istovremeno ne pokrene pitanje nezavisnosti Rs”, poručio je na konferenciji za novinare u Beogradu predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik.

Odlazeći član Predsjedništva Bosne i Hercegovine naveo je da je obraćanje novinarima u glavnom gradu Srbije organizirao i kako bi spriječio dalje širenje “neprovjerenih i netačnih” informacija u Srbiji u vezi političke situacije u manjem bh. entitetu nakon izbora 2. oktobra.

Dodik je, govoreći o “nezavisnosti Rs” i vezama s Kosovom rekao i da “imamo veći stepen međunarodnog priznanja od Kosova”.

“Rs smo napravili kao nezavisnu državu a ne nešto što treba da se vremenom ukine kroz BiH”, naglasio je.·

On je objavio i da je angažiran “jak advokatski tim koji će se baviti tužbom protiv Christiana Schmidta kao nelegitmnog visokog predstavnika u BiH”.

“On je, kao nelegitmni visoki predstavnik koji nije dobio verifikaciju Vijeća sigurnosti pokušao je na dan izbora mijenjati Izborni zakon u BiH”.

“Intervencionizam stranaca u BiH je prevazišao sve mjere. Zalažemo se za mir i očuvanje stabilnosti u Rs.

Činjenica da je Evropska unija naprasno priznala Ukrajini status kandidata za razliku od BiH koja na to čeka 15 godina govori o dvostrukim standardima koje EU promovira”, rekao je dalje Dodik.

Optužio je međunarodnu zajednicu za rastući haos u BiH.

Osvrćući se na rezultate izbora rekao je da je on pošteno pobijedio a da SNSD ima 20.000 glasova više od od SDA, da to pokazuju i podaci Centralne izborne komisije i da on, “bez obzira na nelegitimnost CIK-a”, prihvata rezultate izbora.

Ostakao je i da je “opozicija proglasila izbornu pobjedu u 22 sata što je apsolutno nemoguće”

 

 

Izvor: politički.ba

Izdvojeno