bdf.brcko@gmail.com

Srbiji uvedene sankcije na rusku naftu, krive Hrvatsku

Države Evropske unije glasale su za osmi paket sankcija Rusiji koje podrazumijevaju ograničavanje cijena ruske nafte koje izvoze treće zemlje.

Nakon usvajanja ove odluke, Srbija neće moći uvoziti naftu iz Rusije preko Janafa, čime su se sankcije uvedene Moskvi praktično prenijele i na Srbiju.

Prvobitni prijedlog Europske komisije predviđao je izuzetak kad je riječ o snabdijevanju iz Jadranskog naftovoda, ali je na inzistiranje pojedinih država članica EU taj prijedlog odbijen jer je stav da nema opravdanja zbog kojeg bi Srbija bila izuzeta, piše Nova.rs.

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebala profitirati od derogacije. Ostale države članice (EU) su se složile s ovim stavom, rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcije, prenosi Radio Slobodna Europa.

Ovakva odluka, prema pisanju režimskih medija, šokirala je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji smatra, kako se navodi, da je Hrvatska najodgovornija za blokadu koja je uvedena Srbiji.

Prema najavama, Vučić bi se trebao oglasiti ovim povodom, a glavni razlog zbog čega je predsjednik Srbije nezadovoljan odlukom EU-a jest taj što je Bugarska, u kojoj posluje ruski Lukoil, dobila povlašten položaj, odnosno izuzeće.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, govoreći o uvođenju sankcija Srbiji, rekla je da ova odluka sve promijenila.

„Govorila sam da će predsjednik biti pod ogromnim pritiskom. Danas nakon ove sramotne odluke Europske unije, Vučić će dati žestok odgovor na sankcije na koje je inzistirala Hrvatska, to da oni iz paketa sankcija izuzmu neke članice Unije, ali da na eksplicitan zahtjev Hrvatske to učine Srbiji. Našoj zemlji izbijaju iz džepa stotine milijuna eura“, rekla je Ana Brnabić na TV Happy.

Prema njenom mišljenju, Hrvatska je sankcije zatražila, „i time se hvali“, zbog toga što Srbija traži kažnjavanje odgovornih za zločin kod Bosanskog Petrovca u avgustu 1995. godine.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvojeno