bdf.brcko@gmail.com

Brčak u pritvoru zbog pripreme teške krađe, policiji poznat zbog ubistva sugrađanke

Miroslav Tomić iz Brčkog završio je u jednomjesečnom pritvoru zbog sumnje da je prije nekoliko dana u naselju Dubrave, jugozapadno od Brčkog, pokušao i pripremao teške krađe i od ranije nedozvoljeno držao oružje.

Jednomjesečni pritvor 32-gdišnjem Tomiću, osuđivanom za slična krivična djela, ali i za ubistvo sugrađanke, određen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.

“Tužilaštvo sprovodi novu istragu protiv Tomića zbog sumnje da je tokom noći između 27. i 28. septembra u Dubravama, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, provaljivanjem u ugostiteljski objekat ‘108’ pokušao tešku krađu. Sumnja se da je najprije bacanjem kamena razbio staklo na prozoru objekta, a zatim upotrebom fizičke snage izvršio podvaljivanje prozora na visini od oko 210 cm i koristeći merdevine zakoračio u unutrašnjost objekta. Pošto se aktivirao protuprovalni alarm osumnjičeni se, primijećen od vlasnika, udaljio sa mjesta događaja ne završivši započeto djelo”, navodi se u naredbi o sprovođenju istrage koju je medijima proslijedilo Tužilaštvo Brčko distrikta.

Sumnja se, također, da je u tom mjestu, od neutvrđenog perioda pa do 30. septembra, kada je uhapšen, u pomoćnom objektu držao ručnu bombu nepoznate proizvodnje.

“Uz bombu, Policija distrikta Brčko prilikom pretresa pronašla je na istom mjestu skrivena sredstava za koja se sumnja da su bila namijenjena za izvršenje krivičnog djela teške krađe, oduzela ih, te je pod nadzorom Tužilaštva nastavila efikasno procesuirati osumnjičenog”, navode iz brčanskog tužilaštva.

Tomić je uhapšen 30. septembra i sutradan doveden u prostorije Tužilaštva koje je, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, predložilo sudu da mu odredi pritvor.

Prihvativiši tužilački prijedlog, sud je donio rješenje o pritvaranju osumnjičenog na period od jednog mjeseca. Iako se osumnjičeni može žaliti Apelacionom sudu distrikta, žalba na rješenja o pritvoru ne zadržava njegovo izvršenje.

Uz pritvaranje osumnjičenog, tužilaštvo i policija intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za krivična djela teške krađe u pokušaju, nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari i pripremanja krivičnog djela.

Podsjetimo, tužilaštvo je sredinom godine okončalo postupak protiv Tomića po optužbama da je početkom godine upravo u Dubravama izvršio provalu u jednu porodičnu kuću, a zatim je zapalio.

Za tešku krađu i paljevinu, Tomić je krajem jula pred Osnovnim sudom nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i šest mjeseci.

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno