bdf.brcko@gmail.com

Brčansko Tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Suana Halilovića i Senada Mušanovića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Suana Halilovića (43)* i Senada Mušanovića (39)* zbog otmice i iznuđivanja novca počinjenih tokom 2019. godine na štetu A.Lj. iz Brčkog. Optužnicu protiv njih dvojice za krivična djela otmice i iznude, Tužilaštvo je dostavilo Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, gdje je u cijelosti potvrđena.

Halilović i Mušanović optuženi su da su u junu 2019. godine, u noćnim satima, ispred kuće oštećenog u Brčkom, najprije oteli A.Lj, ugurali ga u automobil, a zatim ga odvezli u šumu Vranovača, gdje su ga prisilili da im otkrije mjesto na koje je za Hajrudina Tursunovića sakrio opojnu drogu. Kako je navedeno u optužnici, tu su ga izveli van i ispitivali ozbiljno prijeteći da će ga baciti u bunar, ukoliko ne kaže gdje se nalazi paket koji je prethodnu noć pokupio, fizički ga udarali i gurali prema bunaru da ga bace. Usljed bojazni za vlastiti život A. je bio prisiljen odvesti ih do mjesta Brka, gdje se nalazila zakopana opojna droga amfetamin u količini od oko 800 grama, koju je po njihovom zahtjevu iskopao, poredao i prebrojao, da bi je oni uzeli i odnijeli sa sobom – navedeno je u optužnici. Usto, Halilovića se tereti da je u oktobru iste godine, po nalogu Tursunovića, iznudio prijenos vlasništva na nekretnini u Brki s imena A. na ime Tursunovićeve majke, po osnovu navodnog duga A. prema Tursunoviću. A. je bio prisiljen zaključiti ugovor o prodaji njegove zemljišne parcele, usljed straha i ozbiljne prijetnje da će ga ponovno oteti, prijetiti i zlostavljati, jer ga je Suan tražio i prijetio ”da će ga ubiti ljudi, da preda novac ili plac”.

Nakon provedene istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu optuživši Halilovića i Mušanovića za krivična djela Otmice (iz člana 177 stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i Iznude (iz člana 289 Kirivčnog zakona). Radi ispitivanja, Halilović je u prostorije Tužilaštva doveden iz kazneno-popravnog doma, gdje zbog otmice i ubistva Edina Zejćirovića iz novembra 2019. godine izdržava kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 36 godina. S druge strane, Tužilaštvo pred Osnovnim sudom vodi postupak protiv Hajrudina Tursunovića* po optužnici za organizirani kriminal u vezi s prometom opojnih droga. Prema navodima optužbe, on je bio organizator grupe koja se tereti da je od 2018. g. do aprila 2021. g. na području disitrikta Brčko i Tuzlanskog kantona prometovala preko stotinu kilograma opojnih droga marihuana, amfetamin i ecstasy. Kako se navodi u optužnici, oni su novac od prodaje predavali Tursunoviću ili licu koje bi on poslao prijeteći  ubistvom onom ko ga spomene policiji ili teškim tjelesnim povređivanjem ako preuzme drogu bez njegovog znanja ili mu ne preda novac. Tursunović i članovi grupe koju je organizirao uhapšeni su u aprilu prošle godine, kada su Tužilaštvo i Policija Distrikta sproveli operativnu akciju kodnog naziva Klanac, nakon koje su pritvoreni, a zatim ubrzo i optuženi, te izvedeni pred sud.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Izdvojeno