bdf.brcko@gmail.com

AMERI SPREMAJU PRESJECANJE SRPSKE U BRČKOM

U Finišu kampanje u Republici Srpskoj, izvesno je – prema svim sondažama – da će pobediti patriotska opcija, kojoj je Vladimir Putin pre par dana toplo poželeo uspeh i sve najbolje – obraćajući se pri tom Miloradu Dodiku

Oponenti su pokušali da okrnje efekat na sve načine, od optuživanja Rusije “da je maligna”, do opuživanja Dodika “da radi šta kaže Zapad”.

Poslednji takav ćorak, ispalio je Nebojša Vukanović, poslanik u Skupštini RS, prilikom gostovanja na izrazito anti-dodikovskoj TV BN.

Taj ćorak je ipak i koristan. Zbog Debore Menuti, zamenika ambasadora Majkla Marfija i “hard-kor”američke agresivne kampanje zastrašivanja Dodika i njegovih najbližih koalicionih saradnika, kojoj je Vukanović svedočio.

“Prema mojim informacijama i saznanjima, Stevandić, Čubrilović i ostale prikolice-partneri su u četiri oka od Debore Menuti dobili jasna upozorenja šta će se dogoditi i kako će biti sankcionisani ako pređu crvenu liniju, ako slede slepog vođu u politici povratka na izvorni Dejton”.

Ove Vukanovićeve reči preneli su najveći bošnjački mediji, uključujući „Avaz” i TV Face u izveštajima o prvim zvaničnim sastancima Menutijeve sa funkcionerima RS, prošle jeseni.

Menutijeva, kadar prvog ranga Stejt departmenta i ekspert za Rusiju, nije zadužena samo za kreiranje i sprovođenje antiruske politike u BiH, nego i za nametanje proatlantističkog kursa u institucijama u Sarajevu, sa prioritetnim ciljem da se poništi anti-NATO politika Milorada Dodika. Menutijeva je među ključnim figurama za pritisak i promenu “stanja na terenu” i za stvaranje “nove realnosti” tzv diplomatskim i sredstvima meke moći.

Za sve ostalo – ima supruga.

Kontroverzna figura u ovom braku, a sada i u balkanskom komšiluku, jeste Džonatan Menuti, koji je u julu ove godine postao zamenik Kristijana Šmita i supervizor za Brčko Distrikt – bezbednosno najopasniju tačku u celoj BiH!

Budući da je on niži službenik Stejt departmenta, koji se do sada zvanično bavio logističkim pitanjima rentiranja nekretnina za ambasade u kojima je službovala Debora, potpuno je nejasno šta ga je kvalifikovalo za nadzor nad bosanskim “crvenim dugmetom”.

Ilustracija

Dodik je trn u oku Zapadu i OHR, Šmit i ne krije animozitet prema lideru Srpske

Uz nedavnu najavu NATO da će “po potrebi” uputiti dodatne snage u BiH, dovođenje muža Menutijeve na ključne pozicije u OHR i Brčko distriktu teško da je slučajno jer otvara mogućnost da Debora preko muža pokrene nasilne akcije prema Republici Srpskoj.

Da li se to u Šmitovom štabu samo raspojasao američki neokolonijalni nepotizam ili su Vašington i NATO pozicionirali supružnike Menuti, za jutro posle izbora, kada rezultati pokažu da pritisak nije slomio Srbe?

Vukanović je – verovatno ne hoteći – razotkrio deo “misije” Debore Menuti. Fakti će objaviti šta o opakom čevorouglu, u kojem su NATO, Kristijan Šmit i dva bračna kreveta u Sarajevu, misle eksperti za bezbednost i (geo)politiku.

Dževad Galijašević stvari vidi ovako:

Brčko je praktično pedeset i neka američka državica – njome uvek upravlja Amerikanac koji automatski dobija i status prvog zamenika OHR.

Međutim, Džonatan Menuti nije karijerni diplomata, nego je karijerni muž zamenice američkog ambasadora u Sarajevu, žene koja je poznata po radikalnim antisrpskim stavovima i patološkoj mržnji prema Miloradu Dodiku i očuvanju Dejtona. Odatle mržnja prema Dodiku, jer on predstavlja ideju pune primene tog sporazuma, a ne ideju o nekakvim izmišljenim avetima Dejtona koje bi da sprovede bračni par Menuti.

Džonatanov dolazak u Brčko i njegovo postavljanje za prvog zamenika Kristijana Šmita je ozbiljna pretnja stabilnosti BiH.

Deborin muž je specijalac, dolazi iz sektora specijalnih operacija i njegov dolazak predstavlja oslonac za primenu robusnih vojno bezbednosnih akcija na području Brčko distrikta.

Koliki je rizik?

Brčko se nalazi na centru linije spajanja većine srpskog naroda u RS. Presecanje koridora je pitanje opstanka dve trećine Srba koliko živi u zapadnom delu RS. Smrt beba u Banjaluci tokom rata zbog nedostatka kiseonika najsigurniji je pokazatelj koliko je taj koridor bio značajan.

Koridor je okupirala hrvtaska vojska koja je došla iz Slavonije. Komandant Momir Talić je potom izdao naredbu da se koridor oslobodi po svaku cenu, da se poveže sa Srbijom i obezbedi nesmetana veza.

Beta/Fotomomtaža

Brčko je ahilova peta Srpske, može li Banjaluka sprečiti presecanje svoje teritorije

Da bi se presekla ta veza, izmišljen je Brčko distrikt kao posebna ustavno-pravna jedinica unutar BiH. Tada je Brčko predstavljeno kao zajedničko vlasništvo dva entiteta, a danas funkcioniše kao država za sebe.

Ustavni sud je čak Distriktu dao pravo na svojinu, na raspolaganje i upravljanje državnom svojinom – a to je ono pravo koje Ustavni sud pokušava da sada oduzme Republici Srpskoj!

Za obuzdavanje Dodika, Brčko je strateško mesto, Mesić i Izetbegović su govorili o tome…

Stipe Mesić je januara 2010-te, kada je bio predsednik Hrvatske, rekao da ni on – u slučaju da Republika Srpska održi referendum – vojskom ušao u BiH, okupirao Distrikt Brčko, presekao koridor, posle čega bi Drina bila granica, jer bi sva putna komunikacija bila presečena tom okupacijom.

A Izebegović je prošle godine rekao da bi rat u BiH mogao krenuti upravo iz Brčkog. Rekao je i da je Dejton ludačka košulja na BiH!

Zvezda Izetbegovićeve kampanje, osoba sa kojom se najviše slika, ratni je komandant Četvrte muslimanske brigade u Konjicu, veliki autoritet vahabijama, glavni imam džamije “Kralj Fahd” u Sarajevu koja ima diplomatski status!

To je jedini verski objekat sa diplomatskim statusom, to je teritorija Saudijske Arabije. U nju ne može ući ni policija! Kao da je ambasada.

Činjenica da Izetbegović okuplja takve radikalne ljude, uz njegove veze sa Menutijevima, dokazuju da će Amerikanci radikalizovati situaciju.

Ovde se očito radi o usklađenim robusnim bezbednosnim akcijama.

Menutijev prethodnik, Majkl Skanlan, kritikovao je Izetbegovića zbog izjave da rat može početi u Brčkom i nije čudo što je brzo sklonjen.

Umesto njega, koji je bio diplomata najvišeg ranga, na mesto Šmitovog zamenika došao je ovaj karijerni i poslušni muž.

Menutijevi i Izetbegovići, sudbina mira se rešava u dva bračna kreveta!

SAD konsoliduju svoju vojno-bezbednosnu i diplomatsku strukturu, čim je Menutijeva dovela svoga muža da bi uskladili diplomatske i vojne akcije u BiH.

Amerikanci su poslali svoje ljude da pokrenu rat

Pogledajmo ovo: NATO je okupirao BiH tako što je zloupotrebio mirovne aspekte Dejtonskog sporazuma. Eufor koji je u BiH već je usklađen sa komandom NATO. Rezervne snage za intervenciju u BiH NATO praktično drži u Hrvatskoj. Linije razgraničenja između Rusije i Ukrajine imaju 1000 km fronta, a naša granica sa Hrvatskom 1300 km. To znači da NATO na širokom prostoru može da interveniše i izvrši prodor u BiH gde se već nalaze njihovi značajni vojni potencijali.

Menuti je obaveštajac. U slučaju potrebe, on može da pozove specijalne jedinice i da na silu, primenom nasilnih akcija, specijalnih operacija i drugim putem, sprovede politiku svoje supruge.

On je i postavljen da bude “kineski zid” između Srbije i Republike Srpske. Tu prepreku Srbija nikada ne bi prešla silom, a RS ne može jer nema vojsku.

Kristijan Šmit radi za američke interese i mnogo je bliži Britaniji nego Nemačkoj, ali Amerika je glavni “izvođač radova” u BiH.

 

Izvor: informer.rs

 

Izdvojeno