bdf.brcko@gmail.com

Umanjuju se računi za utrošenu električnu energiju u Brčko Distriktu

JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. obavještava javnost da će, na osnovu Odluke o odobravanju programa utroška sredstava donacija za utrošak električne energije aktivnim potrošačima iz kategorije domaćinstava za 2022. godinu, donesenu od strane Vlade Brčko distrikta BiH, tokom septembra izvršiti rasknjižavanje doznačenih sredstava svim građanima koji imaju pravo na donaciju u skladu sa navedenom Odlukom.

Naime, Vlada Brčko distrikta BiH je za ove namjene odobrila sredstva u iznosu od 1,605.000 KM, s ciljem poboljšanja lošijeg socijalnog stanja građana, nastalog uslijed pogoršanja ekonomske situacije. Novčana sredstva će u skladu sa uspostavljenim kriterijima biti dodijeljena građanima kao donacija za utrošenu električnu energiju, u pojedinačnom iznosu od 53,52 KM.

Pravo na ovu vrstu donacije imaju svi aktivni potrošači iz kategorije domaćinstava, pod uslovom da je nosilac električnog brojila imao aktivnu potrošnju u periodu 01.01. – 31.05.2022. godine. Po tom kriteriju pravo na donaciju stiče 29.987 aktivnih potrošača.

Iz ovog prava su izuzete osobe koje imaju status izabranog zvaničnika, nosioca izvršnih funkcija ili savjetnika u institucijama Brčko distrikta BiH, rukovodioca javnog preduzeća ili drugog pravnog lica koje je osnovao Brčko distrikt BiH, te imenovani nosioci pravosudnih institucija.

Navedeni iznos će na analitičkim karticama svih potrošača biti vidljiv kao umanjenje obaveza u vidu uplata, te će biti prikazan na računima za obračunski mjesec  septembar 2022. godine.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno