bdf.brcko@gmail.com

Tužiteljstvo prijeti prevarantima na izborima

Vršitelj dužnosti glavnog tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić i tužitelj Tužiteljstva BiH Ismet Šuškić održali su u četvrtak u Sarajevu konferenciju za medije na kojoj su govorili o predizbornom procesu i ulozi Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija u državi u osiguranju poštenih izbora u listopadu ove godine.

Sve što je u moći “Mi smo se angažirali zajedno s drugim tužiteljstvima u BiH da učinimo sve ono što je u našoj moći i nadležnosti kako bismo osigurali da izborni proces prođe sa što manje nepravilnosti, odnosno kako bismo spriječili i sankcionirali one koji budu vršili krivična djela za izborni proces”, rekao je Kajganić.

Konferenciju za novinare je sazvao kako bi upoznao javnost o koracima koje je Tužilaštvo BiH do sada poduzelo i šta će poduzeti do kraja izbornog procesa. “U svibnju ove godine, imali smo koordinacijsko tijelo glavnih tužitelja u BiH.

To su tužiteljstva Republike Srpske i Tužiteljstvo Federacije BiH, Tužiteljstvo Brčko distrikta i Tužiteljstvo BiH. Tada smo zaključili da je potrebno da poduzmemo aktivnosti na vrijeme kako bismo osigurali zaštitu integriteta izbornog procesa u 2022. godini”, rekao je Kajganić.

Prvi čovjek Tužiteljstva BiH je pozvao građane da prijave sve predizborne nepravilnosti i prekršaje, poput radnji koje se odnose na nuđenje novca, prijetnje i slično.

Raspoređivanje tužitelja “Upozoravam da će sva tužiteljstva u BiH i policijske agencije poduzeti sve aktivnosti da takva krivična djela dokažu, da ih procesuiraju pred Sudom BiH i drugim sudovima u zemlji”, rekao je Kajganić, podsjetivši da su za izvršenje ovakvih krivičnih djela predviđene kazne od tri do pet godina. Istaknuo je da će Tužiteljstvo BiH na dan izbora rasporediti dežurne tužitelje u regionalnim centrima SIPA-e u Banja Luci, Tuzli i Mostaru.

Njegov zamjenik Ismet Šuškić je istaknuo kako su tužitelji Tužiteljstva BiH spremni i educirani za svaku vrstu krivičnog djela iz izbornog zakona. “Naša suradnja sa SIPA-om i SIP-om mora uroditi plodom kako bi blagovremeno svi oni koji su se ogriješili o odredbe krivičnog zakona BiH po izbornim pravilima budu pravovremeno i procesuirani”, rekao je Šuškić.

Izdvojeno