bdf.brcko@gmail.com

Izmejnama Zakona o sportu i Zakona o udruženjima i fondacijama lakše do grantova

Skupština Brčko distrikta je na 30. redovnom zasjedanju , u prvom čitanju, usvojila nacrte zakona o dopuni Zakona o sportu i o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da će se dopunom Zakona o sportu i izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta, napraviti ključne izmjene koje će omogućiti da sportski kolektivi dobiju sredstva koja zaslužuju čime bi se popravila trenutna situacija u sportu na prostoru Distrikta.

Dodatnom finansiranju sporta, kaže Milić, trebalo bi da doprinesu i izmjene Zakona o porezu na dobit Brčko distrikta kojim bi se u ove aktivnosti, kroz poreske olakšice, uključila i privreda.

„Vjerovatno će uslijediti još jedna izmjena Zakona o porezu na dobit na način da se donacije u sportu, u visini do 10 odsto u odnosu na prihode, računaju kao neka vrsta poreske olakšice i na taj iznos se neće plaćati porez. Ja se nadam da će to biti stimulans za privredu da se uključi u finansiranje sporta“, pojasnio je Milić.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Distrikta Pero Gudeljević rekao je da će ovim izmjenama kroz donacije biti omogućeno finansiranje troškova električne energije, interneta i slično, udruženjima građana i sportskim kolektivima, jer to nije bilo dozvoljeno novim Zakonom o budžetu Distrikta koji je stupio na snagu prošle godine.

U prvom čitanju usvojeni su i nacrti zakona o izmjeni Zakona o Direkciji za finansije Brčko distrikta i o dopunama Zakona o javnoj imovini, dok su u drugom čitanju usvojene izmjene i dopune Zakona o pravnim licima koja osniva Brčko distrikt.

Dogovoreno je da javna rasprava o predlogu rebalansa budžeta Brčko distrikta za 2022. godinu u iznosu od 37.327.763,39 KM, koji je ušao u skupštinsku proceduru, bude održana 21. septembra. Opširnije o ostalim tačkama dnevnog reda na www.skupstinabd.ba.

 

Izvor: nula 49

Izdvojeno