bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom predstavljen projekat “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”

Promocija projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, kojeg realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održana je u subotu, 3. septembra 2022. godine, u amfiteatru Bijele džamije u Brčkom.

O projektu kojim se nastoje predstaviti kulturno-historijski aspekti i dostignuća muslimana u Bosni i Hercegovini govorili su prof. Ismet Veladžić, dr. Ekrem Tucaković, mr. Osman Lavić i dr. Šefko Sulejmanović.

Prof. Ismet Veladžić, projekt menadžer, je kazao da se radi o velikom i značajnom projektu na kojem se intenzivno radi već godinu dana.

– To je generacijski projekat koji niko do sada nije tako ambiciozno postavio i pokrenuo. Po svome karakteru on je i naučno-istraživački, edukativni, informativni, promotivni, multimedijalan, multidisciplinaran i vrlo zahtjevan u svakom pogledu. Cilj je da se na naučni i objektivan način predstavi višestoljetno sučeljavanje istoka i zapada na prostorima Bosne i Hercegovine te da se razbiju različite predrasude i stereotipi koji se sve više šire u nekim centrima u Evropi, kazao je Veladžić istakavši da je ostvarena saradnja s brojnim kulturnim institucijama koje pomažu i podržavaju ovaj projekt.

Ovaj projekat dijelom daje odgovor na pitanja šta je donio islam u Bosni te kome pripada i čija je Bosna u kulturološkom smislu, kazao je dr. Ekrem Tucaković. Istakao je važnost naučne valorizacije kulturnog naslijeđa inspiriranog islamom te adekvatno predstavljanje kulturnih dobara u BiH i inostranstvu. Dr. Tucaković je naglasio da su u vezi s ovim projektom već aktivne online platforme na web-u i društvenim mrežama. Do sada je pripremljeno preko 200 sadržaja, članaka, fotografija i videa, u čemu je učestvovalo preko 50 autora. Na ovaj način šira javnost ima priliku da prati selekciju i pripremu artefakata te se javnosti pružaju važne informacije o izložbenim jedinicama.

Mr. Osman Lavić je govorio o našem odnosu prema našoj kulturnoj baštini u prošlosti s naznakama radnji koje bi se trebale uraditi u narednom periodu. Kulturno naslijeđe jedne zajednice ukazuje na društveni, kulturni i uopće civilizacijski nivo njegovog razvoja. Ovim projektom, kako je kazao, pokrenuta je široka akcija prikupljanja, obrade i adekvatnog predstavljanja onoga što je ostalo od tragova pokretne kulturne baštine Bošnjaka. Ova akcija treba rezultirati izložbu “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”.

– Izložba će osigurati reprezentativan fundus artefakata koji će biti solidan temelj i osnova za osnivanje i uspostavu muzeja islamske kulture i umjetnosti. Ideja muzeja Islamske zajednice, muzeja islamske kuture i umjetnosti, stara je preko stotinu godina. Danas je ova ideja u poodmakloj fazi realizacije. Obaveza nam je i čast, svako u domenu svojih mogućnosti i posla kojim se bavi, ugraditi se u ovaj projekat, kazao je mr. Lavić.

Istraživački tim projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” koordinira istraživačke aktivnosti vezane za prikupljanje eksponata koji se čuvaju u arhivima, bibliotekama ili drugim mjestima u svrhu realizacije izložbe. Na promociji ovog projekta u Tuzli, govorio je član istraživačkog tima dr. Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, koji koordinira ove aktivnosti na području Muftiluka tuzlanskog. Dr. Sulejmanović je naglasio da je prije nekoliko dana na području Muftiluka tuzlanskog boravio kustoski i producentski tim koji je posjetio i Brčko. Dr. Sulejmanović se zahvalio rukovodstvu Medžlisa Brčko na gostoprimstvu i angažmanu na ovom projektu te posebno naglasio važnost brige o našem kulturnom blagu kako bi se ono sačuvalo i za buduće generacije.

Promociju je moderirao Emir Šečić a prisutnima se, u ime domaćina, obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-ef. Gobeljić koji je uputio čestitke projektnom timu na izuzetnom radu na predstavljanju našeg ukupnog identitteta.

Projekat „Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” realizuje se pod pokoviteljstvom reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića. Ovaj naučno-istraživački, edukativni i izložbeni projekat u okviru dvojezične web platforme i multimedijalne izložbe premijerno će biti predstavljen u Sarajevu u septembru 2023. godine, a potom i u drugim regionalnim i evropskim centrima.

 

Izvor: medžlisbrcko.ba

Izdvojeno