bdf.brcko@gmail.com

Rebalans Budžeta oko 37,3 miliona KM za infrastrukturu, poljoprivredu i zdravstvo

Vlada Brčko distrikta usvojila je danas na vandrednoj sjednici Prijedlog odluke o izmjeni Budžeta za 2022. godinu u visini od oko 37.327.763,39 KM od čega se na uvećanje prihoda odnosi 16.120.000,00 KM, dok se na uvećanje finansiranja odnosi 21.207.763,39 KM.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade distrikta rekao da je do rebalansa Budžeta došlo zbog povećanja prihoda i da će najveći dio novca biti utrošen na projekte iz oblasti infrastrukture, poljoprivrede i zdravstva.

„Izdvojili smo dodatnih 1,5 miliona KM za subvencije privatnim preduzećima u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi, potom po zahtjevima iz 2022. godine izdvojiće se iznos od 2,5 miliona KM za podsticaje u poljoprivredi kako bi isplatili zagarantovani dio,“ rekao je gradonačelnik dodavši da će se dodatna sredstva u iznosu od 400.000,00 KM izdvojiti i za nabavku sjemenskog kukuruza.

Gradonačelnik Distrikta je naglasio da će se pored ostalog izdvojiti i 1,5 miliona KM za pomoć JZU „Zdravstveni centar“ Brčko.

Govoreći o kapitalnom budžetu i izdvajanju za projekte infrastrukture gradonačelnik Kadrić kaže da će se u sektoru komunalne infrastrukture izdvojiti oko milion KM za projekte u oblasti vodosnabdijevanja u naseljima Grbavica, Donji Rahić, Stanovi i Rašljani.

Gradonačelnik Esed Kadrić je rekao da će se izdvojiti i 950.000,00 KM za rekonstrukciju puta Brčko Cerik na dionici Bukvičkog brda.

„Vlada je planirala izdvajanje i pet miliona KM za nastavak radova na završetku radova na projektu Gradskog stadiona i cilj nam je da do kraja mandata ove Vlade upotpunosti zatvorimo finansijsku konstrukciju za završetak ovog projekta“, istakao je Kadrić.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno