bdf.brcko@gmail.com

Koordinacija udruženja: Obilježavanja protivustavnog praznika utemeljenja „Hrvatske Republike Herceg-Bosne u Brčko Distriktu?

U okviru obilježavanja protivustanog praznika godišnjica utemeljenja „Hrvatske Republike Herceg-Bosne“, koja je uspostavljena 28. kolovoza/augusta 1993. godine predviđeno je da se i u Brčkom obilježi taj neustavni praznik. Da podsjetimo općina Brčko nije bila ni u sastavu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZ-H-B) prilikom njezinog uspostavljanja 18.studenog/novembra 1991. godine, među 30. općina koje su Odlukom o uspostavljanju HZ H-B, navedene kao članice te paradržavne zajednice.

Pošto „između HZ H-B i HR H-B postoji kontinuitet – dosadašnja zajednica koja ima isti teritorij (bez općine Brčko nap. M.M.) postaje republika“.

Prema tome općina Brčko je od početka rata bila i ostala izvan i HZ H-B i HR H-B. Poštujući rezultate referenduma o nezavisnosti BiH – brčanski Mulimani i Hrvati su se opredijelili i tokom cijelog rata 1992.-1995. istrajali u odbrani svog Brčkog i svoje domovine RBiH.

Početkom rata jedinstvena 108. Brčanska HVO brigada, transformisala se 1993. godine u dvije brigade: 108. Brčansku motorizovanu brigadu ARBiH i 108. pješačku HVO brigadu na istoj, podijeljenoj zoni odgovornosti i do kraja odbrambeno osobodilačkog rata uspjevale su uz velike žrtve, da odbrane dvije trećine slobodne brčanske teritorije. Zahvaljujući tim rezultatima Brčko je nakon potpisivanja DMS, 1999. godine dobilo status BD BiH, koji je uspostavljen 8. marta 2000. godine, koji uspješno funcioniše preko 22 godine u interesu sva tri naroda i građana. Doprinos takvom statusu BD BiH bio je minimalan od obje paradržavne tvorevine -RS i H R H-B.

Pravosnažna presuda Haškog tribunala o udruženom zločinačkom poduhvatu najodgovornih šestorice rukovodilaca, na čelu sa Jadrankom Prlićem najbolja je potvrda činjenice o zločinačkoj paradržavi HR H-B.

Zbog svega navedenog besmisleno je obilježavanje godišnjice utemeljenja HR H-B čiji temelji u Brčkom ne postoje.

Protiv ovog neustavnog obilježavanja 29.godišnjice  HR H-B su potpisnici ovog saopštenja.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno