bdf.brcko@gmail.com

„Stop nezakonitom zapošljavanju“ u Brčkom: Ugovori o privremenim i povremenim poslovima

U sklopu projektnih aktivnosti „Stop nezakonitom zapošljavanju“ brčanskog udruženja građana „Demos“, juče je održana treća ulična akcija na Trgu mladih u Brčkom.

Naglasak je na zaposlenim u javnoj upravi i javnim preduzećima po ugovorima o djelu, odnosno privremenim i povremenim poslovima.

Prema riječima predstavnika udruženja u 2022. godini 290 lica je zaposleno putem ove vrste ugovora, a u poređenju sa prethodnim godinama osjetan je pad. Kako navode, kroz razgovore sa parlamentarnim političkim subjektima u Brčkom iz pozicije i opozicije dobili su podršku u daljnjim aktivnostima.

“Smatramo da bi ovim projektom napravili socijalni balans u društvu i vratili bi povjerenje građana u Institucije Brčko distrikta BiH”, dodao je Božidar Jović, koordinator projekta “Stop nezakonitom zapošljavanju u javnom sektoru”.

Ukupno će se održati četiri ulične akcije, a u septembru će održati javnu tribinu gdje će predstaviti detaljnije informacije u vezi samog projekta i prezentovati analize o broju zaposlenih u javnom sektoru po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno