bdf.brcko@gmail.com

Potrebno je čim prije donijeti i usvojiti Strategiju razvoja sporta Brčko Distrikta BiH

Saopštenje šefa Kluba poslanika PDP u Skupštini Brčko distrikta, Siniše Golića, prenosimo u cjelosti:

„U posljednje dvije godine u Brčkom su primjetne značajne poteškoće u budžetskom finansiranju sportskih klubova. Nekoliko razloga je do toga dovelo.

Prevashodno, usvajanje novog Zakona o budžetu i očigledno nesnalaženje u njegovoj primjeni, zatim nedostatak odgovarajućih zakonskih i podzakonskih akata, kao i samo pozicioniranje i značaj oblasti sporta u javnoj upravi odnosno u Vladi Brčko distrikta. Da bi se stanje popravilo, potrebno je sistemski urediti i riješiti sva otvorenja pitanja.

Prvo, potrebno je čim prije donijeti i usvojiti Strategiju razvoja sporta Brčko distrikta, izmjeniti ili možda donijeti i novi Zakon o sportu i ono što je, po mom mišljenju, najvažnije hitno donijeti Pravilnik o finansiranju sportskih klubova za redovan takmičarski rad sa jasno i precizno utvrđenim kriterijumima za raspodjelu novca iz budžeta Distrikta. Na ovaj način bi klubovi prije početka ligaških takmičenja znali sa koliko novca mogu raspolagati i što je takođe važno finansijska sredstva bi dobijali na vrijeme.

TESTNA REKLAMA

Osim toga, oblast sporta se organizaciono mora podići na mnogo veći nivo u javnoj upravi. Mora se formirati Pododjeljenje za sport pri nekom od Odjeljenja Vlade. Naše je mišljenje, da bi zbog povezanosti sa školskim sportom Podjeljenje trebalo da bude pri Odjeljenju za obrazovanje, mada samo pozicioniranje nije ono što je najvažnije.

Ukoliko se u narednom periodu, ne učine koraci u rješavanju navedenih problema, situacija će postati još teža, pa će čak i oni klubovi koji sada koliko-toliko uspjevaju da rade i da se takmiče, svoj dalji rad dovesti u pitanje.“

 

 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

Izdvojeno