bdf.brcko@gmail.com

Demokratija je špansko selo za Brčko, a većina brčanskih  vladara se nalazi na istim ili sličnim pozicijama već preko 20 godina

„Duboko zavaljen u hladu borova, na destinaciji koja je samo na razglednici dostupna mojim potčinjenima, listam društvene mreže. Povremeno me omete sluga, u bašti hotela sa 5 zvijezda, nudi hladno osvježenje. Da uzmem neki radler, il pak ne…..priča se da sadrži manje količine alkohola, možda me i to malo prebaci“. 

Bogu hvala na informatičkom napretku ljudskog roda i postojanju društvenih  mreža, zamislite samo šta bi se u suprotnom desilo. Kako bi „brčaci“ raspravljali o  demokratiji i podjeli vlasti??? 

Dakle, godišnji su odmori već uveliko nastupili kod naše vlasti, pa sada potrbuške razmišlja, o čemu bi drugom do o demokratiji i podjeli vlasti. Para je sve manje, a na vlast bi svi htjeli. 

U vremenu globalne ekonomske krize i recesije, najneizvjesnije jeseni u poslednjih 50 godina,dok je  inflacija u BiH  prešla 15 % i nastavlja da raste, njima je do rasprave o demokratiji.  

Lokalna vlast je prije odlaska na odmor povukla poteze za rješavanje nekih gorućih  problema (50 KM donacije za struju i ukidanje poreza bogatima), te sada duboko zavaljena u hladu borova sa blaženim osmjehom promatra svoj bankovni konto, i razmišlja o ………..demagogiji. 

A o čemu bi drugom i mogli?? Demokratija je špansko selo za ovu varoš, a zahvaljujući dobro poznatim demagoškim mantrama većina brčanskih  vladara se nalazi na istim ili sličnim pozicijama već preko 20 godina. O rezultatima njihovog rada možete svjedočiti na svakom koraku i u svakom segmentu vlasti. Čak i sa dobro iskrivljenim podacima u registru o imovini lokalnih vladara možete vidjeti da su za 20-tak godina, bez trunke znoja, postali milioneri za zavidnim brojem nekretnina. Dakle, demagogija se i te kako isplati.  

I tako, dok smo mi osuđeni da čekamo Robespjera (kojeg su u narodu zvali NEPOTKUPLJIVI), moramo da slušamo citate Monteskjea, a skoro pa gladan  narod bi mogao na kolače kod Marije Antoanete.  

Znate li možda kako je skončala Marija Antoaneta nakon čuvenog citata „ako nemaju hljeba, nek jedu kolače“???? 

 

„Nepošteni građanin“ 

Izdvojeno