bdf.brcko@gmail.com

Brčko je središnja tačka Republike Srpske

U posjeti Brčkom juče je boravio Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza i kandidat ove partije za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Iskoristili smo priliku da sa gospodinom Nešićem razgovaramo o očekivanjima u kampanji, važnosti Brčkog, te ukupnoj političkoj situaciji u BiH.

Nula49: Uzevši u obzir da DNS u kampanju za Opšte izbore ulazi sa sloganom „Treći put“, možete li nam reći šta tačno simboliše ova sintagma i zašto je u ovom trenutku srpskom narodu u Republici Srpskoj i u BiH potreban treći put?

Nenad Nešić: Kao što vam je poznato, već duže vrijeme na političkoj sceni Republike Srpske imamo podjelu, odnosno crno-bijeli film, koji s jedne strane predstavlja SNSD, jedan korumpirani režim, jedan bahati režim, dok sa druge strane imate nesposobnu, bezidejnu, neću reći opoziciju – nego ostatak opozicije, jer je Demokratski narodni savez u ovom trenutku sigurno opozicija. Oni šesnaest godina nisu u stanju da sruše ovaj antinarodni režim, i nastavljaju i dalje da srljaju onako kako srljaju šesnaest godina.

DNS je ponudio više puta da se napravi dogovor, da izađemo sa zajedničkim platformama, sa zajedničkim kandidatima, možda i sa jednom listom i da na taj način napravimo jedan presudan korak po pitanju, mogu slobodno da kažem, i opstanka Republike Srpske. Takođe, treći put ne zagovara podjele, ne zagovara svađe, dijeljenja, jer Republici Srpskoj i srpskom narodu je potrebna sloga, potrebna je sabornost. I dok ove dvije strane o kojima pričamo dižu nacionalne tenzije i tenzije uopšte, treći put i DNS želi da pričamo o dizanju penzija i plata. Želimo ekonomsku bezbjednost, socijalnu bezbjednost, zdravstvenu bezbjednost, obrazovanu bezbjednost, infrastrukturnu bezbjednost, dakle sve ono što će učiniti boljim život naših građana u Republici Srpskoj.

I u našoj himni stoji „sloga biće poraz vragu“. Kao što vidite, Republika Srpska je definitivno ugrožena – ugrožena je od bošnjačke političke elite koja želi da iskoristi situaciju na međunarodnoj sceni, ovaj sukob koji imamo u Ukrajini i želji da se modifikuju, odnosno promijene odnosi u BiH, na način da od jedne konfederalne države, što BiH jeste, države koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda pokušaju napraviti unitarnu BiH, centralizovanu, sa jednim predsjednikom, jednim parlamentom, da od Savjeta ministara naprave vladu.
Srpski narod i Republika Srpska mogu se tome oduprijeti samo slogom. Neki dan ste vidjeli ispred OHR-a da su, kada je Šmit trebao donijeti odluku, sve bošnjačke političke partije pozvale ljude na protest i vidjeli ste da je njihov pritisak urodio plodom. Jasno je da podjela koju nam prezentuju političke partije – SNSD i ostatak opozicije, ne može da ostvari tu sabornost koja je potrebna Republici Srpskoj.

N49: Koliko je Brčko važno za Republiku Srpski i srpski narod i koliko je važno za DNS?

NN: Kao što znate, Brčko je središnja tačka Republike Srpske, bez Brčkog nema jedinstvenog prostora koji predstavlja Republiku Srpsku. Nema srpskog političara koji može da se odrekne Brčkog.
Ali ne smijemo zaboraviti da nemamo ništa od toga ako samo govorimo da je Brčko bitno, najbitnije za Republiku Srpsku. Mi to moramo pokazati djelima, odnosno Vlada Republike Srpske mora biti više prisutna u samom Brčkom, kroz raznorazne investicije.

Meni koliko je poznato, ovdje postoji Kancelarija Republike Srpske. Na moje pitanje članovima DNS-a ovdje u Brčkom – šta radi ta Kancelarija, oni nisu znali da mi daju odgovor, čak su mi rekli da je ona toliko sakrivena, da se ne može naći tako lako.

Ja želim i ovim putem javno da pozovem Vladu Republike Srpske da posebnu pažnju obrati na Brčko distrikt, da ga ima u razvojnim planovima Republike Srpske, jer bez Brčkog u pitanju je i opstanak Republike Srpske.

N49: DNS u Brčkom prošao je turbulentan period. Čini se da se ova stranka sada stabilizovala, a vi ste donijeli odluku da na čelo Opštinskog odbora stane žena. To je rijetkost u našoj političkoj kulturi. Gospodine Nešiću, treba li nam više žena u politici?

NN: Apsolutno da nam je potrebno više žena u politici. Žena je stub porodice, a onda i stub same države. Nisam se pokajao što sam predložio gospođu Zagorku i smatram da je to bilo pravo rješenje za DNS. Vidjećemo. Ono što mogu da kažem jeste da je to jedna žena koju odlukuje posebna vrsta aktivizma, ali i patriotizma. Ona je neko kome je Republika Srpska iznad svake političke partije, ali nikada ne zaboravi ni kojoj političkoj partiji pripada i ima moje potpuno povjerenje, te očekujem da će ostvariti zavidan rezultat na Opštim izborima. Ona je broj dva na listi DNS-a u ovoj izbornoj jedinici i to jasno pokazuje koliki značaj DNS pridaje Brčkom, a koliko povjerenje gospođi Zagorki.

N49: Uzevši u obzir dosadašnje iskustvo u izbornim kampanjama, očekujete li da će se tenzije podizati kako nam se oktobar bliži? Hoćemo li imati „čistu“ kampanju i kako se u sve to uklapa ideja o jedinstvu sa kojom pred glasače izlazi DNS?

NN: Zar ne bi bilo divno da ja vama sada kažem da očekujem jednu fer kampanju, jednu pozitivnu politiku? Da ne očekujem iznošenje prljavog veša, da očekujem da se nadmećemo sa idejama, rješenjima, kako da ovu našu lijepu Republiku Srpsku da izgradimo još ljepšom, još naprednijom? Ali, na žalost, to nije naša stvarnost.
Očekujem izrazito prljavu kampanju. Očigledno da ovi koji zagovaraju podjele, crno-bijeli svijet, neće birati riječi ni djela kojima će pokušati da na neki način diskvalifikuju drugu stranu.

Postoji i treći put, koji želi da vodi pozitivnu kampanju, koji želi da predlaže rješenja, koji želi da umjesto podjela imamo sabornost, koji umjesto svađa želi dogovor. Ja to često kažem – ja kao kandidat za člana Predsjedništva iz Republike Srpske, ne idem nikoga da pobjedim, ja idem dole da branim Republiku Srpsku i da pokušam napraviti dogovor koji će cijelu BiH povući naprijed.

N49: Za kraj, uzevši u obzir da je oktobar već blizu – koja je vaša poruka biračima?

NN: Moja poruka jeste da smo vidjeli ovaj crno-bijeli svijet. Vidjeli smo sa jedne strane ove koji kažu „Lopovi, lopovi!“ Vidjeli smo i ove koji kažu „Izdajnici, izdajnici!“ Mislim da je vrijeme za sabornost i da srpski narod mora da se okrene oko sebe i vidi šta se dešava na svjetskoj pozornici i da da povjerenje onima koji žele slogu, koji žele dogovor, koji žele dijalog i kojima je Republika Srpska iznad partijskog i ličnog interesa, a to je svakako Demokratski narodni savez i treći put za Republiku Srpsku.

Mi smo ogrnuti srpskom trobojkom, a ostali su ogrnuti crno-bijelom zastavom u kojoj živimo 16 godina.

Dosta crnog-bijelog svijeta, ovo je Republika Srpska, a naša zastava je srpska trobojka.

 

 

Izvor: nula 49

Izdvojeno