bdf.brcko@gmail.com

Nikola Kokanović iz Brčkog osuđen na sedam mjeseci zatvora

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Nikole Kokanovića (22)*, optuženog da je prošlog mjeseca u ugostiteljskom objektu Mali pab u Brčkom nanio teške tjelesne povrede N.M. Za teško povređivanje maloljetnika, koga je prošle godine naveo na izazivanje opće opasnosti paljevinom automobila i bacanjem bombe na brčanski lokal Dos Manos (*), Kokanović je osuđen na sedam mjeseci zatvora.

Pred Osnovnim sudom distrikta Brčko, Nikola Kokanović nepravosnažno je osuđen jer je 24 juna ove godine oko 21,00 sat, po saznanju da se N. M. tu nalazi, došao u ugostiteljski objekat Mali pab u ulici Bosne Srebrene, u društvu sa D. M. i bez upozorenja prišao oštećenom u namjeri da ga teško tjelesno povrijedi. Kako se navodi u optužnici, on je fizički napao N. M. tako što ga je zatvorenom šakom udario u lice, a potom ga nastavio udarati u tijelo nogama i rukama oborivši ga na pod. Nastavljajući ga neprekidno udarati, dok je M. bespomoćno ležao na podu, optuženi je oštećenom nanio udarac pepeljarom, a zatim na njega bacio stolicu i barski sto. Napad u kojem je oštećenom nanio tešku tjelesnu povredu šake, te više lakih tjelesnih povreda glave, leđa, nogu, ruku i ramena, konačno je zaustavljen od strane D. M, koji je Kokanovića i izveo iz lokala – zaključuje se u optužnici.

Nakon brze reakcije Policije i Tužilaštva Distrikta, osumnjičeni Kokanović, kome se od ranije sudi zbog izazivanja opće opasnosti paljevinama automobila skupštinskog zastupnika Uroša Vojnovića i još jednog lica, te bacanjem bombe na lokal Dos Manos, odmah je uhapšen i pritvoren. Za manje od mjesec dana istrage, Tužilaštvo je za nedavni slučaj, protiv njega podiglo optužnicu tereteći ga za krivično djelo Teška tjelesna povreda (iz člana 169 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Po sporazumnom priznanju krivice, on je u međuvremenu, za ovo krivično djelo nepravosnažno osuđen na sedam mjeseci zatvora, a izuzev odluke o sankciji, presuda se može pobijati žalbom. Prema optužnici i presudi, Kokanović je tjelesne povrede N. M. nanio nakon što je javno iznosio prijetnju oštećenom da će ga udaviti, jer je svjedočio u krivičnom postupku protiv njega.

Izdvojeno