bdf.brcko@gmail.com

Poznati sarajevski novinar Fadil Mandal podržava Schmidta da nametne novi izborni zakon

Poznati novinar i kolumnista Fadil Mandal objavio je osvrt povodom najava da će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH.

Njegov osvrt prenosimo u cijelosti. 

– Iskreno, iznenađen sam količinom spinovanja i histerijom koja je zavladala u bošnjačkom javnom mnijenju u vezi sa namjerom Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH.

Žestoke reakcije
Nitko ne zna sve detalje i konačnu verziju odluke visokog predstavnika, na koju nesumnjivo ima pravo, ali je generalna mantra da se njome ide naruku HDZ-u i kantonima sa hrvatskom većinom.

Jedan moj prijatelj, uvaženi i poznati Sarajlija, Hrvat po nacionalnosti, u ratu i nakon rata uvijek probosanski orjentiran, skrenuo mi je pažnju da Bošnjaci, bošnjačke i građanske stranke nisu ovako žestoko reagirale ni na Dodikove najave referenduma o podjeli BiH i otcjepljenju RS.

I on je – moj dragi prijatelj kojem ne želim objaviti ime da se ne bi našao na udaru kamarile instruiranih stranačkih botova – konsterniran i zabrinut javnim izljevima mržnje prema Hrvatima koji žive u Hercegovini ili Središnjoj Bosni i pita se šta Bošnjaci doista žele i kakvi su im to Hrvati prihvatljivi, odnosno može li Bosna koju zazivaju trenutno najglasniji bošnjacki i građanski političari biti i hrvatska i srpska, kako su je još na zasjedanju ZAVNOBIH-a definirali Tito i tadašnji bosanski prvaci i političari na koje se Komšić, Nikšić ili Kojović rado i u svakoj zgodnoj prilici pozivaju?

Licemjeran i neodrživ stav građanskih stranaka
Meni je posebno licemjeran i neodrživ stav tzv. građanskih, multietničkih stranaka, koje paniče da bi, prema još neobjavljenoj Schmidtovoj odluci, većinu delegata u Domu naroda FBiH mogli imati kantoni sa hrvatskom većinom, odnosno HDZ, (i prema važećim zakonskim rješenjima već je imaju, 13 od 17), a nitko od njih, od Komšića i Nikšića do Kojovića ne govori zašto njihove stranke unaprijed odustaju od Hrvata iz Mostara, Širokog Brijega, Kiseljaka ili Žepča, i zašto za svoju politiku ne traže podršku među tamošnjim biračima hrvatske nacionalnosti.

Naprosto, kad bi je tamo imali, onda HDZ nikada ne bi imao dovoljno delegata za prevagu u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH.

Nema sumnje, veliki je interes svih da se zaustave katastrofalne blokade entiteta i države, čemu smo bili svjedoci proteklih godina – a Schmidt to najavljuje – ali, za jaku Bosnu i Hercegovinu ne treba imati ambiciju da se od ravnopravnog naroda pravi nacionalna manjina u smislu redukcije njegovog političkog prava koje garantira Dejton – zaključio je Mandal.

 

 

Izvor: abcportal.info

Izdvojeno