bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom građani podijeljeni oko ponovnog nošenja maski

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija pozvala na pridržavanje mjera opreza od COVID-a 19 i uz to izdala preporuku za ponovno nošenje COVID maski u javnosti su podijeljena mišljenja građana na ulicama Brčkog. Tom prilikom, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Sead Šadić pozvao je jučer Brčake koji kreću na put da izvade rješenje o zravstvenom osiguranju putem brčanskog Fonda zdravstvenog osiguranja kako ne bi došlo do njihovih ličnih troškova u drugim državama.

Brčaci imaju oprečno mišljenje o neohpodnosti pojačavanja COVID zaštitnih mjera što uključuje ponovnu obavezu nošenja zaštitne maske i drugih epidemioloških mjera. Inače, samo u ovoj godini više od 5.000 Brčaka vakcinisalo se protiv COVIDA 19, a značajan broj onih s kojima smo razgovarali, zbog usložnjavanja epidemiološke situacije namjerava to učiniti u narednom periodu.

Kada je riječ o nošenju maski, takođe, možemo zaključiti da su podijeljeni stavovi. Građani nisu naročito oduševljeni ako se ponovno uvede ta obaveza. Mnogi građani pozivaju na vakcinisanje i pridržavanje ostalih mjera opreza, a nadaju se da nošenje maski neće biti obavezno.

„Primio sam sve tri doze vakcine i svako treba da odluči da li želi da se vakciniše. Priča se o mnogim nuspojavama u medijima, ali moje je mišljenje i savjet da se svi vakcinišu i da nose maske gdje se nalazi više ljudi, pogotovo u zatvorenom prostoru, bez obzira na epidemiju“, izjavio je jedan od prolaznika.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno