bdf.brcko@gmail.com

Najviše o odlasku razmišljaju mladi Brčko Distrikta

Po pitanju odlaska iz BiH situacija pokazuje kako svaka četvrta osoba razmišlja o odlasku iz zemlje, uz blagi porast broja takvih osoba u odnosu na stanje prije pandemije, navodi se u istraživanju “Procjena posljedica COVID-19 na društvo u BiH” koje je proveo UNDP u BiH, piše Večernji list BiH.

Prije izbijanja pandemije 23,9% ispitanika iz prethodnog istraživanja već je razmišljalo o odlasku iz zemlje. U sadašnjem istraživanju postotak ispitanika koji razmišljaju o odlasku iz BiH porastao je na 26,1%.

Rezultati istraživanja

Podaci iz posljednjeg istraživanja suprotni su trendu koji je pokazao drugi val istraživanja, u kojem je 24,8% ispitanika navelo da su prije pandemije razmišljali o odlasku u inozemstvo, dok je taj postotak kasnije pao na 23,9%.

Sasvim primjetno i opet drugačije od situacije u drugim dijelovima zemlje, najveći porast zabilježen je u Distriktu Brčko, gdje u posljednje vrijeme o odlasku razmišlja gotovo svaka treća osoba (31,2%), dok je o tome prije pandemije razmišljalo njih 22,3%, odnosno gotovo 10% manje nego danas.

Također je moguće primijetiti kako je broj ispitanika koji su razmišljali o napuštanju BiH nešto veći među onima koji žive u gradovima (26,5%) u usporedbi s onima koji žive na selu (21,6%). Diferencijal se povećava u korist gradova, gdje danas 29,9% ispitanika razmišlja o odlasku, dok 22,8% onih sa sela razmišlja o toj opciji. Oni koji razmišljaju o odlasku uglavnom su ljudi u dobi između 18 i 50 godina.

Među čimbenicima koji to objašnjavaju su nestabilna politička situacija koja utječe na sve dobne skupine, s tim da mlađi ispitanici možda daju prioritet budućnosti svoje djece i stoga su spremniji planirati odlazak iz zemlje.

– Iako vrijedi napomenuti kako razlozi u značajnoj mjeri variraju među regijama, čak dvije trećine ispitanika navode da je primarni razlog njihova razmišljanja o odlasku iz zemlje nestabilna politička situacija (67,3%). Kao drugi odgovor na pitanje o razlogu odlaska ispitanici navode ekonomske razloge (52,2%), dok je budućnost njihove djece (45,6%) najčešće birani treći odgovor na to pitanje. Dok čak 80% ispitanika iz Distrikta Brčko i 72,7% iz FBiH navodi taj odgovor kao primarnu motivaciju namjere napuštanja BiH, u RS-u 55,7% ispitanika bira taj odgovor. S druge strane, ispitanici iz RS-a prednjače kada je u pitanju odlazak iz ekonomskih razloga (25,4% naspram 13,5% u Federaciji BiH i 6,8% u Distriktu Brčko), dok ispitanici iz Distrikta Brčko češće od ispitanika iz drugih regija navode budućnost svoje djece kao razlog želje za odlaskom iz zemlje (13,1% naspram 5,6% u Federaciji BiH i 8,8% u RS-u) – navodi se u istraživanju.

Visina plaće

Zanimljivo je i donekle neočekivano kako je trenutačno ekonomsko stanje u značajnoj korelaciji sa željom za odlaskom, ali je trend rezultata takav da ispitanici koji zarađuju 200 – 900 KM općenito u znatno manjem postotku (17,9%) navode kako razmišljaju o odlasku u usporedbi s ispitanicima iz kućanstava koja zarađuju više od 900 KM, u kojima u prosjeku 29,9% ispitanika navodi kako razmišlja o odlasku. Međutim, sličan je postotak ispitanika koji žele otići i u kategoriji s najnižim prihodima, ispod 200 KM (31,8%).

Raspoloživi podaci pokazuju kako na želju za odlaskom primarno utječu godine i radna sposobnost, pri čemu mlađe osobe i one koje već zarađuju veći dohodak u BiH razmišljaju o odlasku više od drugih. – Često razmišljam o odlasku. Naš sustav je pred kolapsom konstantno i bez korone, a korona je očiti dokaz da ne funkcionira. Za sada, realno, nemam mogućnosti za odlazak iz BiH. Zbog cjelokupne situacije tijekom pandemije postalo je očito kako nam zdravstvo i obrazovanje funkcioniraju. Vrlo bih rado otišla, čak mislim, da imam djecu, na taj korak davno bih se spremila – kazala je jedna od sudionica istraživanja.

 

Izvor: rtv.hb

Izdvojeno