bdf.brcko@gmail.com

Što prije rasvijetliti rušenje nadgrobnih spomenika u Gornjoj Maoči

MINISTAR za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić pozvao je nadležne institucije da što prije rasvijetle slučaj rušenja i skrnavljenja nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Gornjoj Maoči kod Brčkog, kao i sve prethodne u kojima su počinioci skrnavljenja i rušenja srpskih spomenika i crkava ostali nekažnjeni.

– Osuđujem ovakvo nasilničko i primitivno ponašanje. Rušenje i skrnavljenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Gornjoj Maoči kod Brčkog jedan je u nizu incidenata ove vrste u posljednje vrijeme, te kao po nepisanom pravilu najviše se skrnave i ruše pravoslavni grobovi, pa ni za mrtve Srbe nema mira –  rekao je Lučić.

On je istakao da saopštenje policije u kojem navode da im se obratilo lice čiji su inicijali I.K. iz Gornje Maoče, a koje ih je obavijestilo da su nadgrobne spomenike oštetila djeca tokom igre, u najmanju ruku zvuči neozbiljno, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava u Savjetu ministara.

– Otkada i čija se to djeca igraju u groblju i kakva je to igra u kojoj se ruše spomenici? Kakva su to djeca koja mogu i imaju snagu da poruše nadgrobne spomenike? I zašto to lice koje se javilo policiji nije nijednom riječju osudilo ovaj čin, već navodi da će preduzeti neophodne radnje na izmirenju štete – istakao je Lučić.

On je naglasio da je ovo anticivilizacijski čin koji vrijeđa osjećanja svakog normalnog čovjeka, bez obzira ko su i koliko su stari počinioci.

– Ukoliko su ovo nedjelo učinila djeca, onda je posebno poražavajuće ako oni gaje i osjećaju odbojnost, pa čak mržnju prema svemu što je drugačije i nije njihovo. Srbi su odavno napustili Gornju Maoču i ostali su samo njihovi grobovi kao nijemi svjedoci nekog drugog vremena, ne diraju nikog i ne bi trebalo nekome da smetaju – istakao je Lučić.

On je napomenuo da skrnavljenje vjerskih objekata i nadgrobnih spomenika šalje lošu poruku svima, jer ukazuje da je suživot i pomirenje na ispitu, a svaki normalan čovjek treba da živi tako da voli svoje, a poštuje tuđe.

Na pravoslavnom groblju u Gornjim Fatovima u Maoči, opština Brčko, oštećeno je šest nadgrobnih spomenika, saopšteno je ranije iz Policije Brčko distrikta. Više pročitajte ovdje.

 

 

(Srna)

Izdvojeno