bdf.brcko@gmail.com

Brčaci na adekvatnu autobusku stanicu čekaju četiri decenije, evo kako će izgledati

Građani Brčkog već okvirno četiri decenije čekaju na formiranje adekvatne autobuske stanice, koju će pratiti svi neophodni elementi za pružanje usluga putnicima. Međutim, u dogledno vrijeme to bi moglo biti ostvareno, s obzirom da je nadležni zavod izradio idejno rješenje.

Na osnovu zahtjeva Vlade, a u skladu s projektnim zadatkom urađenim od Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta izradio je idejni projekat kompleksa autobuske stanice, na lokaciji Novo Brčko. Riječ je o lokalitetu na kojem se nalazi trenutna autobuska stanica, ali koja ne zadovoljava sve potrebe.

Kako su naveli iz Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj, potreba za izgradnjom savremene autobuske stanice u Brčkom datira još iz osamdesetih godina prošlog vijeka, kada su od Instituta za saobraćaj u Sarajevu izvršene obimne analize i urađene studije na temu organizacije javnog prijevoza i ekonomske opravdanosti izgradnje kompleksa autobuske stanice.

“Postojeća autobuska stanica u Brčkom, koja je izgrađena kao privremeno rješenje i puštena u upotrebu 1999. godine, sadrži montažni objekat-biletarnicu i privremenu nadstrešnicu, bez osnovnih sadržaja koji moraju da prate objekte ovakve vrste u skladu sa važećim propisima i savremenim potrebama korisnika javnog prijevoza. Postojeći objekti i prateća infrastruktura su zbog neadekvatnog održavanja u jako lošem stanju i ne ispunjavaju ni minimum potreba korisnika javnog prijevoza te narušavaju izgled ambijenta u kome se nalaze”, kažu iz zavoda.

Idejnim projektom kompleksa autobuske stanice planirana je izgradnja objekata na urbanističkoj parceli površine skoro devet i po hiljada metara kvadratnih.

Kompleks sadrži glavni objekat autobuske stanice sa pratećim sadržajima, uključujući i komercijalne te površine planirane za interni i stacionirani saobraćaj, prostor za dolazne i odlazne perone, parking za autobuse, javni parking prostor, stajalište za javni gradski prijevoz, taxi stajalište, otvorene javne prostore, među kojima su stanični trg i šetalište-promenada te uređene javne i zelene površine.

“Glavni objekat autobuske stanice projektovan je u dva nivoa, podrum i prizemlje, prostorno i funkcionalno riješen u okviru kompaktne smaknute osnove, pokriven skrivenim kosim krovom, sa naglašenom konstrukcijom nadstrešnica iznad otvorenih prostora i izraženim savremenim elementima u skladu sa namjenom i funkcijom objekta”, pojašnjavaju iz Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta.

Idejnim projektom predložena je izgradnja modernog i funkcionalnog kompleksa autobuske stanice, koji će u potpunosti zadovoljiti potrebe korisnika ovog vida prijevoza te činiti prostornu i funkcionalnu cjelinu sa postojećim objektom željezničke stanice u neposrednoj blizini.

Izvor: klix.ba

Izdvojeno