bdf.brcko@gmail.com

U šumi Vranovače (Brčko) uočene bombe vezane za drvo

Izvještaj Policije Brčko distrikta sa pregledom značajnih sigurnosnih događaja u periodu od 17.06.2022. od 06,00 sati do 20.06.2022. godine do 06,00 sati

KRIMINALITET:

– U periodu vikenda na prostoru Brčko distrikta BiH u oblasti kriminaliteta nije zabilježeno nijedno krivično djelo.

– Izdvajamo dva događaja, prvi od dana 19.06. 2022. godine kada je u 10.19 sati Policiji Brčko distrikta BiH prijavljeno da su u šumi u mjestu Vranovača uočene dvije bombe koje su svezane za drvo. Odmah nakon prijave policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su izašli na lice mjesta i uz pripadnike deminerskog tima izvršili uviđaj, te utvrdili da nije moguće ukloniti minsko eksplozivna sredstva sa lica mjesta zbog opasnosti od aktiviranja, nakon čega su ista bezbjedno aktivirana i uništena, a o svemu je upoznat dežurni Tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH pod čijim nadzorom se preduzimaju dalje istražne radnje na utvrđivabnju svih okolnosti pod kojima se navedeni događaj desio.

– I drugi događaj od dana 18.06.2022. godine kada je dežurni Centra za obavještavanje i osmatranje u 09.25 sati Policiji Brčko distrikta BiH prijavio da su zaprimili prijavu da u koritu rijeke Brke pluta veći broj uginule ribe o čemu su obavijestili inspektora Inspektorata. Odmah nakon prijave policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su izašli na lice mjesta i preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti na utvrđivanju svih okolnosti pod kojima se navedeni događaj desio. Izvršen je uviđaj na licu mjesta, a o svemu je obaviješten Inspektorat Brčko distrikta BiH.

JAVNI RED I MIR:

– U navedenom vremenskom periodu nije bilo zabilježenih događaja narušavanja javnog reda i mira. Izdvajamo jedino dvije prijave od 17. i 18.06.2022. godine kada je Policiji Brčko distrikta prijavljena glasna muzika u dva ugostiteljska objekta u centru Brčkog, te je vlasniku jednog ugostiteljskog objekta uručen prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz člana 23. „Remećenje mira” Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH, dok je drugom izrečena mjera upozorenja zbog toga što se u navedenom objektu muzika izvodila uživo.

SAOBRAĆAJ:

– Tokom navedenog perioda zabilježena je jedna saobraćajna nezgoda.

– Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno 28 vozača i vozila. Od toga 14 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilima pod dejstvom alkohola, dva lica jer su vozilima upravljala prije sticanja prava na upravljanje, dva lica koja su vozilima upravljala u vrijeme trajanja zabrane upravljanja, jedno lice koje je upravljalo neregistrovanim mopedom, tri lica koja su upravljala vozilima a nisu imala naznačenu odgovarajuću kategoriju u vozačkoj dozvoli od toga su dva vozača mopeda, jedno lice koje je vozilom upravljalo nakon isteka važnosti potvrde o registraciji, tri lica koja su upravljala vozilima bez posjedovanja potvrde o poznavanju propisa od toga su dva vozača mopeda i dva lica koja su upravljala vozilima bez registarskih  oznaka.

Stručni referent za odnose s javnošću-portparol
Policije Brčko distrikta BiH
Dževida Hukičević

 

 

Izvor: eBrčko

Izdvojeno