bdf.brcko@gmail.com

Po međunarodnim standardima usklađen jedino Zakon o sprečavanju sukoba interesa u Brčko Distriktu.

Nakon što je ponovo oboren novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, imamo blokadu Komisije zadužene za provođenje Zakona na državnom nivou. – piše BHRT.ba

U Federaciji BiH Zakon se ne provodi, a u Republici Srpskoj nadležna komisija ne želi da postupi po Zakonu. To je ocjena organizacije Transparensi Internešnelа u kojoj navode da je s međunarodnim standardima usklađen jedino Zakon u Brčko distriktu. Uz to, riječ je o jednom od evropskih prioriteta koje bi Bosna i Hercegovina trebalo da ispuni.

Desetine, moguće i stotine, javnih funkcionera nalaze se u sukobu interesa i prema postojećem stanju, zbog toga ne moraju da brinu. Od dupliranja funkcija,pogodovanja vlastitim ili bliskim privatnim firmama sa javnih pozicija, do budžetskih grantova udruženjima na čijem su čelu javni funkcioneri. Istovremeno, šest godina stranke na vlasti pronalaze način da kroz kompleksnu parlamentarnu proceduru odbiju usvajanje novog Zakona. Inicijatori novog zakona kažu da je postavljao više mehanizme odgovornosti i nezavisnu komisiju čiji članovi ne bi bili iz političkih partija.

IVANA KORAJLIĆ, izvršni direktor “Transparency Internationala BiH”

“Unaprijeđene su odredbe koje se tiču specifičnih situacija sukoba interesa. Proširen je krug lica na koje se odnosi zakon i najvažnije predviđena je kontrola imovinskih kartona nosilaca javnih funkcija koju mi sada nemamo”.

Različiti su izgovori, prije svih HDZ-a BiH i SNSD-a, za neprihvatanje zakona. Od predlagača zakona, sastava komisije, poštovanja njene nacionalne strukture, do tvrdnje da je zakon represivan, a ne preventivan.

LIDIJA BRADARA, delegat u Domu naroda PSBiH (HDZ BiH)

“Ako ste ga pažljivo pročitali i ako poznajete pravni sustav BiH jasno vam je da je on skoro pa neprovodiv na način na koji su tamo postavljeni”.

Zakon je u nekim segmentima blaži od onog koji je važio do 2013. godine i provođen je bez problema, odgovaraju iz Transparensija.

IVANA KORAJLIĆ, izvršni direktor “Transparency Internationala” BiH

“Kompletno urušavanje sistema sprečavanja sukoba interesa je krenulo upravo zbog toga”.

Akcenat na neispunjavanje evropskog prioriteta koji su vlasti prihvatile u 14 ključnih tačaka u svojoj nesvakidašnje direktnoj reakciji stavila je Američka ambasada u BiH.

 

 

 

 

Izvor: ilijas.net

Izdvojeno