bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom obilježeno 30 godina od formiranja Prve posavske brigade Vojske R Srpske

Kroz Prvu posavsku brigadu, formiranu 20. maja 1992. godine, prošlo je više od 7.000 boraca, ranjeno je 3.500, a 445 je poginulo.

Ratni komandant Prve posavske brigade Milorad Kutlešić rekao je da je brigada imala najjaču udarnu i vatrenu moć u Istočno-bosanskom korupusu.

Ponosan sam što sam bio komandant Prve posavske brigade, na svoje borce. Svaki dan je bio težak, a potpisivanjem Dejtonskog sporazuma bilo nam je drago što je prekinut rat, ali ne i što Brčko nije definisano, već se pet godina čekalo da se riješi njegov status –  rekao je Kutlešić novinarima.

On je podsjetio kako se govorilo da će Brčko biti najrazvijeniji grad i primjer kako se može razvijati i živjeti u BiH, istakavši da nije ispunjeno ono što je rečeno.

Predsjednik Skupštine distrikta Siniša Milić istakao je potrebu da se njeguje kultura sjećanja, jer ukoliko bi prestali sigurno bi se veoma lako utopili u političku klimu i postali lak plijen onima koji ne žele dobro srpskom narodu.

– Ovako smo u prilici da se borimo za očuvanje mira i slobode na ovim prostorima i za što ravnopravniju poziciju našeg naroda – rekao je Milić.

Foto: SRNA

On je istakao da su se okupili da odaju dužnu počast i vječnu zahvalnost pripadnicima brigade i svim poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

– Da nije bilo Prve posavske, da nije bilo Vojske Republike Srpske, mi danas sigurno ne bismo bili u prilici da kao politički predstavnici srpskog naroda zajedno sa političkim predstavnicima druga dva naroda izgrađujemo političke odnose i pokušavamo da unaprijedimo život svih građana Brčkog – rekao je Milić.

On je naglasio da ostaje obaveza odužiti se porodicama poginulih boraca, vetaranima i ratnim vojnim invalidima kroz izgrađivanje pozicije u kojoj će imati prednost prilikom različitih vrsta davanja.

Milić smatra da je stanje u društvu takvo da boračke kategorije u distriktu ne mogu biti zadovoljne, ali je naglasio da su zahvaljujući budžetu distrikta koji nema problema sa finansijama uspjeli da pomognu koliko je to moguće.

– U toku je finansiranje jedne stambene zgrade za porodice poginulih boraca i najtežih ratnih vojnih invalida boračke kategorije. Očekujem da bi zgrada trebalo da bude završena u roku od dvije godine – rekao je Milić i dodao da se taj objekat gradi sredstvima budžeta distrikta.

Predsjedik Boračke organizacije distrikta Cvjetko Simić kaže da demobilisani borci ne mogu biti zadovolji statusom, ali se nada da će uz pomoć zakonodavne vlasti naći rješenja da se poboljašaju uslovi života.

– Žrtve nisu uzalud date, stvorena je Republika Srpska. Hvala onima koji su dali živote za stvaranje Srpske – rekao je Simić.

Na ovom svečanom skupu pročitano je i pismo prvog komandant Prve posavske brigadde Pavla Milinkovića u kojem je, između ostalog, istakao da mu je bila čast biti na čelu brigade koja je postavljene ciljeve realizovala na bojnom polju.

On je napomenuo da je brigada formirana u atmosferi teške političko-bezbjednosne situacije, da nije bilo lako, ali da druge opcije nisu ni razmatrali.

Foto: SRNA

Na spomenik poginulim srpskom borcima u Brčkom vijence su položili predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, distrikta, političkih partija.

 

Izvor: SRNA

Izdvojeno