bdf.brcko@gmail.com

Svetosavska omladinska zajednica Brčko organizovala promociju časopisa “Naša misao”

Svetosavska omladinska zajednica Brčko organizoivala je sinoć u sali parohijskog doma, hrama Svete Nedelje u brčanskom naselju Ivici promociju drugog broja časopisa “Naša misao” u izdanju Kluba istoričara “Posavina” iz Šamca.

Član upravnog odbora Svetosavske omladinske zajednice Ognjen Okilj rekao je da ovakve promocije i predavanja imaju za cilj, da kroz saradnju sa sličnim organizacijama, obrade duboku analizu istorijskih odnosa velikih međunarodnih sila. Tema sinoćnjeg predavanje bila je istorija sukoba i hladni rat između Amerike i Rusije, rekao je Ognjen Okilj.

„Ovo je prva aktivnost koja je vezana za teme iz istorije i međudržavnih odnosa“, rekao je Okilj.

Predsjednica kluba istoričara „Posavina“ iz Šamca, Maja Vidović rekla je da ova nevladina organizacija koja se bavi naukom i kulturom na području Posavine promoviše i na ovaj način svoj časopis „Naša misao“.

„Pokušali smo da rezimiramo događaje koji su se nedavno desili i događaje iz sredine dvadesetog vijeka,“ kaže Vidović.

Istoričar Janko Joksimović kaže da je sinoć na predavanju najviše govora bilo o hladnom ratu odnosno periodu posle Drugog svjetskog rata kao i o trenutnom ratu koji se vodi na tlu Ukrajine.

„Povod za ovo predavaljnje je jednostavan i tema se nametnula sama od sebe a to je sukob Rusije i Ukrajine. Govorili smo o prošlosti i njihovim vezama i problemima tokom istorije. Takođe, obradili smo i političke odnose između dvije navjeće svjetke sile i njihov odnos kroz istoriju,“ rekao je Joksimović.

U prepunoj sali parohijskog doma, hrama Svet Nedelje u brčanskom naselju Ivici gosti iz Šamca i Modriče imali su priiku da pored odgovora na pitanja iz oblasti novije istorije i međudržavnih odnosa, promovišu svoj glasnik “Naša misao” sa akcentom na očuvanju ćirilice, koja je prema riječima Maje Vidović stub srpskog identiteta.

 

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno